Crowdsourcing tehostaisi pysäköinninvalvontaa

Hesari uutisoi lauantaina 12.10.2013 pysäköintivirhemaksuun liittyvästä lain "valuviasta". Kuulemma auton omistaja voi parhaassa tapauksessa säästyä "parkkisakoilta" jos pystyy osoittamaan että ei ole itse pysäköinyt autoaan väärin.

Vaikka juttu on sinänsä älytön ja naurettava, jäin miettimään koko pysäköinnin valvontaa ylipäätään - onko siinä mitään järkeä ja ennen kaikkea miten sen voisi tehdä paremmin. Nythän parkkipirkkoarmeija tallustelee ympäri kaupunkeja toteamassa että valtaosa autoista on oikein parkkeerattu. Välillä joku onneton narahtaa mutta valtaosassa tapauksia pysäköinninvalvoja vetää tyhjän arvan. Ei kuulosta kovin tehokkaalta.

Mitä jos valjastettaisiin mobiililaitteet hyötykäyttöön ja hyödynnettäisiin pelillistämistä ja verkostoja väärinpysäköinnin kitkemisessä? Ja mitä jos tehtäisiin se vielä hauskalla ja mielenkiintoisella tavalla? Kaupungin virkamiehet varmaan pudistelevat jo päätään kabineteissa mutta voisiko homma toimia esimerkiksi seuraavalla tavalla.
Käytännössä siis kuka tahansa voisi narauttaa väärin pysäköidyn ajoneuvon mobiiliappsin avulla ja parkkipirkoille jäisi hyväksyminen, jotta viranomaisjäykistely saadaan taattua. Kaupungillahan varmaan on jo olemassa kartta, josta näkyy missä milloinkin saa pysäköidä ja kuinka pitkäksi aikaa. Vastineeksi narauttamisesta käyttäjä voisi saada pienen osan pysäköintimaksusta (nykyisin kaiketi 60 €) itselleen palkaksi - sanotaanko vaikka 5 € per aiheellinen narautus. 

Mobiiliappsin avulla käyttäjä raportoisi tismalleen samat tiedot kuin mitä parkkipirkot nyt raportoivat - oletettavasti rekisteritunnus, päivämäärä, aika, osoite... sekä tietysti valokuva. Ja valokuvaanhan melkein mikä tahansa mobiililaite osaa jo liittää gps-sijainnin. Tuulilasiin jätettävät paperilipuskat voitaisiin unohtaa - perästä kyllä kuuluu kuten ylinopeussakonkin kohdalla.

Myöhemmässä vaiheessa hyväksymisprosessi voitaisiin siirtää myös käyttäjäverkostolle - aktiivikäyttäjät voisivat "ylentyä" tarkastajan rooliin, jolloin heille voisi niin ikään siivuttaa osan pysäköintimaksusta. Ja miksei tätä voisi yhdistää vaikka Foursquareen, jolloin pahimmat sakkorysät näkyisivät kartalla? Just a thought.

Toki kaupunki saisi siis vähemmän tuloja mutta toisaalta väärinpysäköintiin pystyttäisiin puuttumaan aivan eri tehokkuudella kun käyttäjä saisi aidosti rahallista hyötyä käräyttämisestä - näin ollen väärinpysäköinnistä aiheutuvat haitat ja kustannukset pienenisivät. Ja pidemmän ajan kuluessa parkkipirkkoarmeijastakin päästäisiin eroon. Säästöä sekin.

Niin ja se itse maksu. Se menisi auton omistajalle - ihan sama kuka autoa on ajanut.

Juho Nevalainen on digitalisaation asiantuntija. Juho työskentelee projektipäällikkönä sekä fasilitaattorina Sofigatella IT:n ja liiketoiminnan kehitysprojekteissa.
Katso kaikki tekemäni tabulatuurit ja soinnutukset