Moderni palaveri suuntaa eteenpäin - fasilitoidusti

Palaverit ja kokoukset on eri medioissa tuomittu vähintäänkin ajanhukaksi – eniten julkisuutta lienevät saaneet 925-hanke sekä EVA:n Työväen teatteri-pamfletti.

Kärjistäen sanottuna palavereihin kutsutaan kaikki, jotka saattavat jotenkin liittyä palaverin teemaan, agenda on korkeintaan pari ranskalaista viivaa passiivimuodossa, valmistautuminen on olematonta ja suurin osa ajasta menee monen kohdalla kännykän räpläämiseen. Kukaan ei johda tai ohjaa palaveria ja muistiinpanoja tehdään satunnaisesti - eikä niitä todellakaan jaeta muille.

Palaverit kestävät tyypillisesti aina tunnin, josta suurin osa käytetään taaksepäin katsomiseen; mitä on tehty, missä mennään ja niin edelleen. Viimeisen 10 minuutin aikana fokus siirretään kiireessä seuraaviin askeliin. Käytännössä palaveri joudutaan lopettamaan 5 minuuttia etuajassa, jotta osallistujat ehtivät seuraavaan istuntoon ajoissa.

Etäneuvotteluissa tilanne kärjistyy vielä entisestään osallistujien surffatessa koneillaan palaverin aikana ties missä.

Oltiin palaverista mitä mieltä tahansa, tietyt asiat täytyy kuitenkin saada käsiteltyä yhteisesti - siitä ei pääse mihinkään. Ammattimainen fasilitointi tuo monesti selkeästi lisää tehokkuutta tekemiseen ja auttaa kääntämään katseen eteenpäin palavereissa, joissa aika on aiemmin käytetty taustapeiliin vilkuiluun.

Moderni fasilitaattori hyödyntää liiketoiminnan sosiaalisen median palveluita hyväkseen. Esimerkiksi katselmointia, arviointia ja priorisointia kaipaavat asiat voidaan käsittellä etukäteen ajasta ja paikasta riippumatta päätöksiin asti, jolloin palaverin aikana näitä asioita ei tarvitse enää käsitellä. Yhteinen aika voidaan käyttää eteenpäin katsomiseen sekä esimerkiksi yhdessä ideointiin.


Huomionarvoista on myös, että kaikista asioista ei tarvitse järjestää palaveria. Yrityssome-ratkaisujen avulla vaikkapa tiimin yhteinen näkemys tietystä asiasta on mahdollista muodostaa verkossa ohjatusti ajasta ja paikasta riippumattomasti, mikä osaltaan vapauttaa aikaa niille palavereille, joissa kaikkien on oikeasti oltava läsnä. Aikaa säästyy ja parhaimmillaan myös matkakulut pienenevät.

Teknologia ei kuitenkaan yksin ratkaise mitään ja organisaation kulttuurin onkin oltava ratkaisua tukeva. Fasilitoinnin puuttuessa yhteistyö verkossa voi mennä aivan yhtä turhanpäiväiseksi sekoiluksi kuin kasvotusten pidettävä palaverikin. Osaavan fasilitaattorin apuvälineenä online-työkalut tuovat kuitenkin merkittävän lisäarvon tehostamalla tekemistä sekä automatisoimalla dokumentointia.

Asioiden käsittely verkossa ei tapahdu itsestään vaan toiminnan täytyy olla sekä ohjattua, myös tavoitteellista; jollain on oltava näkemys tavoitteista ja miten erityisesti miten se saavutetaan. Osallistujien sitoutuminen yhteiseen tekemiseen on niin ikään keskeisesessä roolissa asianmukaista viestintää ja muita johtamisen perusasioita unohtamatta.

Juho Nevalainen on digitalisaation asiantuntija. Juho työskentelee projektipäällikkönä sekä fasilitaattorina Sofigatella IT:n ja liiketoiminnan kehitysprojekteissa.

Digitaalisuudesta kilpailuetua lentämiseen

Parin viimeisen lentomatkan aikana olen miettinyt lentomatkustamista ja sen kehittymistä matkustajan näkökulmasta. Enkä ainoastaan surkean palvelun kautta. Aika surkea kehitys kaiken kaikkiaan. Lentäminen on toki halventunut merkittävästi ja reittiverkosto laajentunut rajattomaksi, mutta itse matkustamiskokemus on pysynyt digitaalisuuden yleistymisestä huolimatta kännykkälippua lukuun ottamatta samana viimeiset vuosikymmenet - hiukan kärjistäen toki.

Astu sisään koneeseen - etsi paikka - turvaesittely - huonosti kuuluvia kuulutuksia - "tarjoilu" matkan pituudesta riippuen joko olematon tai kehno - kärrymyynti - kuulutus ohjaamosta - santsikuppi - laskeutuminen - heippa.

Ei paljon auta, että esimerkiksi Finnair julistaa verkkosivuillaan "Koe uusi tapa lentää" ja "Löydä koko elämys". Itse asiassa lentomatkustaminen oli elämys ainoastaan ensimmäisellä kerralla - sen jälkeen palveluita on ainoastaan leikattu ja elämystä tuovia elementtejä karsittu. Ja nyt puhuu siis Economy-luokan matkustaja.

Kilpailuedusta tuskin kannattaa palvelun kohdalla puhua, vaikka toki yhtiöissä eroja löytyykin. Aika harva vaihtaa kalliimpaan lippuun ja huonompaan kellonaikaan vain lentoemon hymyn leveyden takia.

Miten lentoyhtiöt voisivat tarjota kiinnostavampaa palvelua lennoilla - tässä muutamia ajatuksia;

Lähes kaikilla matkustajilla on jo jonkinlainen älylaite mukanaan lentokoneessa - miksi siis lentoyhtiöt tuhlaavat kalliisiin viihdejärjestelmiin? Voisiko yhtiö tarjota matkustajille yhteisen applikaation, jonka kautta matkustajat voisivat tehdä yhteisesti asioita - esimerkiksi lennon aikana matkustajien välinen Angry Birds -turnaus? Voittaja voitaisiin palkita lennon lopulla. Samalla applikaatiosta voisi katsoa elokuvia tai vaikka ostaa lisämaksusta mitä tahansa viihdettä.

Kuva: aircraftinteriorsinternational.com
Toisaalta matkustajat voisivat jakaa vinkkejä matkakohteesta tai vaikka sopia kimppakyytejä kohdekaupungin keskustaan lentokentältä. Yksin makustavat voisivat löytää toisensa matkan aikana, liikematkustajat voisivat LinkedInin avulla näyttää olevansa koneessa ja löytää potentiaalisia asiakkaita.

Lentoyhtiö voisi toisaalta esimerkiksi kysyä palautetta reaaliaikaisesti vaikkapa ruokailun jälkeen. Online-äänestys ruoan mausta olisi hauska ohjelmanumero lennolle. Matkustajien käyttäytymisestä saataisiin enemmän tietoa ja toisaalta mahdollisuudet mainostamiselle sekä brändin vahvistamiselle olisivat ilmeiset.

Langaton internethän on jo arkipäivää osalla lentoyhtiöistä. Toisaalta monilla yhtiöillä on jo omat mobiiliapplikaationsa, jotka lupaavat auttaa matkan eri vaiheissa. Utopiasta ei siis voida puhua.

Miten muuten lentomatkustamista voisi nykyaikaistaa?

--------------------------
Aiheeseen liittyen:
Lasi vettä Blue1:n lennolla: 3 euroa.
Asuntokauppaa voisi nykyaikaistaa helposti
5 ehdotusta messujen modernisointiin
Crowdsourcing tehostaisi pysäköinninvalvontaa

Juho Nevalainen on digitalisaation asiantuntija. Juho työskentelee projektipäällikkönä sekä fasilitaattorina Sofigatella IT:n ja liiketoiminnan kehitysprojekteissa.
Katso kaikki tekemäni tabulatuurit ja soinnutukset