3 tapaa, joilla digitalisaatio voi muuttaa eläinlääkärikäyntejä

Digitalisaatio laajenee rytinällä lääkäripalveluihin - mutta ainoastaan ihmisten osalta. Eläinlääkäriasemien osalta sähköinen ajanvaraus on usein digitaalisinta mihin yritys pystyy - ja suurin osa ei pysty vielä edes siihen.

Aivan vähänpätöisestä markkinasta ei ole kyse, sillä melkein puolet kotitalouksista omistaa koiran tai kissan - toisin sanoen pelkästään näitä kahta löytyy noin miljoonasta kotitaloudesta. Käytännössä jokaista kissaa tai koiraa joutuu käyttämään eläinlääkärissä silloin tällöin ja monia useastikin. Ja kaikki lemmikin omistavat tietävät, että eläinlääkäripalvelut on usein hinnoiteltu aivan pilviin.

Digitaalisten palveluiden avulla kustannustasoa voitaisiin laskea merkittävästi esimerkiksi "turhien" käyntien vähentämisellä. Toisaalta kuten ihmistenkin kohdalla, lääkärikäynnin tehokkuutta voidaan tehostaa merkittävästi.

Tässä muutama ajatus eläinlääkäriasemien digitalisoimiseksi:

1) Lemmikin oireiden videointi ja lähettäminen sähköisesti eläinlääkärille

Eläinten oireiden kohdalla ongelmana on usein, että eläin ei näytä kipua tai vaivojaan ulospäin - etenkään vieraassa paikassa vieraan henkilön edessä. Samaan aikaaan kotioloissa oireet voi olla hyvin helppo havaita.

Miksei lemmikin omistaja voisi videoida eläimen näkyviä oireita ja ladata niitä eläinlääkärin palveluun, jossa video olisi eläinlääkärin nähtävillä? Lääkäri voisi ennen vastaanottoaikaa vilkaista videon läpi ja näin ollen saada todellisemman kuvan eläimen tilasta jo ennen kuin potilas saapuu.

Toisaalta esimerkiksi kontrollikäyntien määrää voitaisiin vähentää kun vaikkapa haavan paraneminen lääkkeen tehoaminen voitaisiin todeta videon tai kuvan avulla.

2) Avoin yhteinen mobiili potilastietojärjestelmä

Ihmisten kohdalla potilastietojärjestelmät on sotkettu upeasti kuntien toimesta mutta eläinten kohdalla voisi olla vielä toivoa. Esimerkiksi Univet on jo kehittänyt asiakkailleen palvelun, jossa lemmikki saa oman mobiilin terveyskortin, joka sisältää mm. tiedot lemmikin rokotuksista, hoitotoimenpiteistä sekä laboratoriotuloksista.

Mikäli vastaava palvelu olisi avoin kaikille toimijoille, asiakas voisi viedä lemmikin mille eläinlääkärille tahansa ja tiedot olisivat aina ajantasalla. Kaikki voittaisivat, koska aikaa säästyisi samojen asioiden selvittämiseen kerta toisensa jälkeen ja toisaalta asiakkaat eivät olisi sidottu vain tiettyihin toimijoihin.

Samalla myös paperisista potilaskertomuksista sekä lääkeohjeista päästäisiin todennäköisesti eroon - nyt kaikki hoito-ohjeet annetaan mukaan printtinä, joka säilyy tai ei säily tallessa vain tietyn ajan.

3) Tieto eläinlääkärin myöhästymisestä mobiilisti

Hyvin hyvin useasti eläinlääkäriin tulee mentyä vasta työpäivän jälkeen jolloin myös eläinlääkärin päivän aikataulu on ehtinyt venyä - usein reippaastikin. Eikö asiakas voisi saada tietoa myöhästymisestä joko mobiiliappsin tai ihan vaikka tekstarin muodossa? Ei tarvitsisi istuskella odotushuoneessa turhaan. Samahan toimii lentoyhtiöillä jo hienosti ja uskoisin että lääkäriyritys kyllä seuraa työntekijöidensä ajankäyttöä.

Juho Nevalainen on digitalisaation johtamisen ja asiakaskokemuksen kehittämisen asiantuntija. Juho työskentelee projektipäällikkönä sekä fasilitaattorina Sofigatella IT:n ja liiketoiminnan kehitysprojekteissa.
Katso kaikki tekemäni tabulatuurit ja soinnutukset