Digiajan postinjakelu

Mikä on älyttömintä, mitä postiluukusta voi tipahtaa?

Itselläni TOP3:een menee Postin ilmoitus saapuneesta maksikirjeestä - eli siis toimituksesta joka ei mahtunut luukusta sisään.

Nimenomaan älyttömäksi tämän tekee se, että maksikirjeeseen ei todellakaan liity mitään älyä - eli kuluttaja ei voi esimerkiksi seurata toimituksen etenemistä verkosta. Eikä oikeastaan tietää mitään muutakaan siihen liittyvää.

Älytön se on myös sen takia, että toimitus sitoo hirveän määrän resursseja. Kuljetus, lajittelu, posteljooni, postin asiakaspalvelun henkilöstö, kuluttaja.. jne. Lisäksi niiden varastoimiseen tarvitaan ylimääräistä tilaa, mikä luonnollisesti maksaa - ja kuluttajahan sen lopuksi kuittaa tuotteen hinnassa.

"Normaalia" postipakettiahan kuluttaja voi seurata verkossa, eikä sen vuoksi käydä pimpottelemassa toimistoaikaan kuluttajien ovikelloja siinä toivossa että joku ehkä sattuisi olemaan kotona. Niitä kuluttaja voi myös tilata vallan mainioihin pakettiautomaatteihin, joten Postin konttoriin ei tarvitse ryysätä ennen niiden sulkeutumista.

Jostain syystä nämä maksikirjeet kuitenkin täytyisi ehtiä hakea postikonttorista - vaikka kuluttaja on vasta kotiin tullessaan saanut tiedon koko toimituksen olemassa olosta vain todetakseen että postikonttori on jo ehditty sulkea siltä päivältä.

Miten näihin toimituksiin saataisiin jotain järkeä? Hahmottelin kuvion miten homma voisi toimia:


Periaatteessa muutos nykyiseen olisi varsin pieni - suurin kysymys lienee posteljoonien mobiililaitteet sekä asiakaspalvelun kyky tulostaa QR-koodi, joka sisältäisi tarvittavat tiedot. Taitaa olla sanomattakin selvää, että Posti tuskin haluaa lisätä / hidastaa posteljoonien työtä, onhan väkeä vähennetty jakelusta viime vuosina melkoisesti.

Mitä mieltä olette - voisiko toimia?

Juho Nevalainen on digitalisaation johtamisen ja asiakaskokemuksen kehittämisen asiantuntija. Juho työskentelee projektipäällikkönä sekä fasilitaattorina Sofigatella IT:n ja liiketoiminnan kehitysprojekteissa.
Katso kaikki tekemäni tabulatuurit ja soinnutukset