Arvostelu: Elämää robotti-imurin kanssa - kokemuksia iRobot Roomba 981:stä.

Meille muutti muutama viikko sitten uusi perheenjäsen, nimittäin robotti-imuri - pitkän harkinnan jälkeen. Kahden pienen lapsen, koiran ja reilun sadan neliön asunnon yhdistelmässä arkisiivouksen ulkoistaminen - tai edes osan siitä - robotille kuulosti kaikin puolin houkuttelevalta vaihtoehdolta. Houkutusta lisäsi edelleen se, että kyseistä mallia sai reippaalla alennuksella muihin kauppoihin nähden.

Robotti-imureihin on kuitenkin liittynyt ainakin omassa päässäni paljon kysymyksiä ja epäilyksiä; riittääkö teho, onko laatu riittävää, aiheuttavatko matot ongelmia, äänenvoimakkuus.. jne.

Tässä muutamia huomioita ja kokemuksia elämästä iRobot Roomba 981:n kanssa mm. edellä mainituista näkökulmista.

----

Yleisesti Roomba on hoitanut hommansa mallikkaasti ja siihen on voinut olla erittäin tyytyväinen; imuroinnin laatu, siihen kulunut aika, äänenvoimakkuus ja yleinen säädön tarve ovat olleet hyvällä tasolla ja vastanneet odotuksia. Ylipäätään suurempia ongelmia ei ole ilmennyt.

Roomba 981:n toiminnallisuudet ovat kattavat ja iPhonen sovellus toimii hyvin. Laite myös käy läpi imuroitavan alueen asianmukaisella pieteetillä. Matalan kokonsa ansiosta se mahtuu hyvin sohvien, tuolien ja hyllyjen alle eikä jää helposti jumiin. Myös mattojen imurointi sujuu ongelmitta lukuun ottamatta kaikkein pisimpiä (10+ cm pituisia) hapsuja.

Yksi keskeinen oppi on ollut se, että imurointirytmiä on pitänyt ajatella uudestaan. Aiempi "viikkosiivousajattelu" ei toimi täysin robotti-imurin kanssa, vaan laitteen ideana on tehdä useampi ylläpitokierros viikon aikana. Näin ollen laitteen suht pieni pölysäiliö ei täyty suhteettoman paljon ja toisaalta laitteen siivoukseen kuluva aika ei kasva kohtuuttomaksi.

---

iRobot Roomba 981:n hyvinä puolina voisi edellä mainittujen seikkojen lisäksi mainita verrattain maltillisen äänenvoimakkuuden. Itse olemme tottuneet Dysonin erittäin kovaan ääneen, joten sen rinnalla Roomba kuulostaa varsin hiljaiselta. Mutta toisaalta, markkinoilta löytyy toki hiljaisempiakin perusimureita, joihin verrattuna Roomban ääni voi tuntua kovalta (kuten monissa arvosteluissa nostetaan esiin). Roomba pitää kovempaa ääntä mattoja imuroitaessa ja vaihtaa taas perustasolle kun siirtyy matolta lattialle.

Siivouksen kestoon voi vaikuttaa muuttamalla Roomban asetuksia älypuhelinsovelluksesta. Valittavina on esimerkiksi se, kiinnittääkö imuri erityistä huomiota seinien reunoihin tai huonekalujen jalkoihin - tämä toki pidentää ohjelman kestoa. Roomban voi myös asettaa käymään lattiapinta-alan läpi kerran tai kahdesti. Aktiivisella asetusten valinnalla saavuttaa useimmiten itselleen sopivan imurointiohjelman keston. Pisimmällä asetuksella siivous kestää pitkälle toista tuntia ja alkaa näyttää siltä, että robotti hinkkaa ympäri puhdasta lattiaa turhaan.

---

Huonoja puolia on tullut toistaiseksi vastaan vähän. Kerran tai kaksi robotti on takertunut paksuun hapsumattoon, jolloin laite kyllä jatkaa liikettään mutta ilmoittaa, että suuttimet ovat jumissa. Ratkaisuna tähän on tosin toiminut "majakka", joka tulee paketin mukana. Sen voi asettaa paikkaan, johon robotti ei saa mennä. Majakka luo ympärilleen kielletyn ympyrän muotoisen alueen, jonka säde  on n. 1,5 m. Kahdella majakalla voi luoda virtuaalisen seinän, jolloin robotti ei mene vaikkapa johonkin tiettyyn huoneeseen. Toimii.

Kerran robotti on myös hukannut sijaintinsa pimeässä vaatehuoneessa. Liekö syynä se, että robotti ei pilkkopimeässä nähnyt mitään vai oliko kyse jostain muusta - mene ja tiedä.

Roomba 981:n pölysäiliö on melko pieni, joten sen joutuu tyhjentämään käytännössä jokaisen käyttökerran jälkeen. Tyhjentäminen on toki helppoa ja säiliö irtoaa hyvin helposti laitteesta.

Laite pyörii ympäri imuroitavaa tilaa usein hyvinkin epäloogisessa järjestyksessä, joten äkkiseltään voisi luulla, että jokin paikka takuulla unohtuu - mutta ei. Loppujen lopuksi imuri käy jokaisen sentin huoneistossa läpi vaikka touhu näyttää välillä täysin päättömältä.

----

Kaiken kaikkiaan iRobot Roomba 981 ja varmasti muutkin robotti-imurit ovat kehittyneet viime vuosina melkoisesti ja tuovat helpotusta etenkin lapsiperhe-arkeen, jossa siivoustarpeita on usein. Toisaalta "oikeaa" imuria ei välttämättä kannata kuvitella korvaavansa robotti-imurilla - esimerkiksi paksut matot kaipaavat vielä oman käsittelynsä. Hankalampia paikkoja robotti-imurikaan ei puhdista ja ympyrän muotoinen laite ei kaikkialle pääse, vaikka sukkelasti liikkuukin.

Katso kaikki tekemäni tabulatuurit ja soinnutukset