Vähittäistavarakauppojen digitalisaatiossa erot ovat vielä suuria

Ruokakauppaketjut ovat lähteneet digitalisaatioon vihdoin täysillä mukaan. Ilmeisesti yleinen mielipide tuntuu olevan, että kaupan digitalisaatio on yhtä kuin mobiilisovellus, sillä eri ketjujen appseja tuntuu ilmestyvän jatkuvasti lisää.

Bloggasin aiemmin Stockmannin uudesta mobiiliaplikaatiosta. Sen innoittamana lähdin vertailemaan eri vähittäistavarakauppaketjujen mobiilisovelluksia - kaikilla suurilla toimijoilla kun tuntuu sellainen jo olevan. Seuraavassa muutamia keskeisiä havaintoja:

Keskon K-Ruoka (tällä hetkellä vain iOS-versio saatavilla)

K-Ruoka on hiljattain julkaistu K-ruokakauppojen applikaatio, joka keskittyy resepteihin, etukuponkeihin sekä ostoslistoihin - varsinaista mobiilikauppaa sovelluksessa ei ole. Lisäksi K-Ruoka näyttää kartalla lähimmät K-ruokakaupat ja mahdollistaa ostoslistan tekemisen ruokakauppojen tarjonnan perusteella.

Reseptit ovat pääasiassa taattua Pirkkaa ilmeisesti pääasiassa ydinperheille suunnattuna. Pulled pork lienee eksoottisinta, mitä reseptien joukosta voi löytää. Kätevää resepteissä on se, että tarvittavat ruoka-aineet voi napata omalle ostoslistalleen periaatteessa yhdellä kosketuksella. Ostoslistan voi lisäksi jakaa muiden kesken, mikä on luonnollisesti kätevä ominaisuus.

Kaiken kaikkiaan K-Ruoka jättää kylmäksi, sillä sovellus on melko nopeasti selattu läpi eivätkä ilmaiskupongit Pirkka Lettuhillopurkkiin jaksa kovin paljoa houkutella.

-------------------

Stockmann-mobiilisovellus (tällä hetkellä vain iOS-versio saatavilla)

Stockmannin applikaatiota tulikin jo sivuttua aiemmassa postauksessa, mutta tiivistettynä kyseessä on aikaisen kehitysvaiheen sovellus, joka tarjoaa tällä hetkellä lähinnä muutamia etukuponkeja sekä uutisia ja tapahtumia tavarataloista - and that's about it.

Toki sovelluksessa todetaan moneen kertaan että kehitystyö on kesken ja uusia ominaisuuksia on tiedossa. Silti on hiukan erikoista, että Stockmann lanseeraa näin vähäisellä sisällöllä olevan sovelluksen melko näkyvästi.

-------------------

S-Ryhmän S-mobiili ja Foodie (iOS, Windows, Android)

S-Ryhmällä on kaksi sovellusta, joista Foodie on keskittynyt ruoan verkkokaupan tarjoamiseen mobiilisti ja S-Mobiili etukuponkeihin sekä toisaalta S-Pankin palveluiden tarjoamiseen. Toisaalta S-mobiilin edun ja tarjoukset kattavat kaikki S-Ryhmän ketjuihin.

Foodie on selkeästi ainoa toimiva mobiiliruokakauppa, josta kuluttaja voi oikeasti ostaa elintarvikkeet kotiovelleen tai Prisman noutomyymälään. Sovelluksen tarjonta on myös varsin laajaa varsinkin kun huomioi sen sisältävän Prisman käyttötavarapuolenkin.

Huono puoli Foodiessa on toisaalta kotiinkuljetusten rajallisuus - liian kaukana Prismasta asuva joutuu tyytymään Alepan Kauppakassi-palveluun, mikä toisaalta supistaa valikoimaa merkittävästi sekä nostaa elintarvikkeiden hintoja merkittävästi.

Muuten Foodie kattaa hyvin pitkälti samat ominaisuudet kuin K-Ruoka-sovelluskin ostoslistoista resepteihin. Valitettavasti reseptien taso ei Foodiessakaan päätä huimaa, vaan sovellus ehdottelee pääruoiksi lähinnä uunilohta, munakasta tai erinäisiä jauhelihaherkkuja. Toisaalta Foodien reseptivalikoima tuntuu olevan varsin paljon laajempi kuin kilpailijallaan. Ihmeellisenä lisätoimintona Foodiessa on etusivulla oleva "keskustelu", joka voi johtaa helposti huvittaviin tilanteisiin.


Yhteenvetona voisi todeta että kaikki suurimmat toimijat vähittäiskaupan alalla tuntuvat heränneen digitalisaatioon ja panostavat mobiiliin, mutta jokaisen kohdalla pakka tuntuu olevan vielä omalta osaltaan levällään. Aika varmasti näyttää miten sovellukset pystyvät erottumaan toisistaan, sillä toistaiseksi markkinassa tuntuu olevan rutkasti tilaa luoville ja kekseliäille ratkaisuille. Liikkeelle on nimittäin lähdetty varsin varovaisin askelin ja varmoin ottein. Tosin hyvä että on lähdetty!

Juho Nevalainen on digitalisaation johtamisen ja asiakaskokemuksen kehittämisen asiantuntija. Juho työskentelee projektipäällikkönä sekä fasilitaattorina Sofigatella IT:n ja liiketoiminnan kehitysprojekteissa.
Katso kaikki tekemäni tabulatuurit ja soinnutukset