Digitaalisuudesta kilpailuetua lentämiseen

Parin viimeisen lentomatkan aikana olen miettinyt lentomatkustamista ja sen kehittymistä matkustajan näkökulmasta. Enkä ainoastaan surkean palvelun kautta. Aika surkea kehitys kaiken kaikkiaan. Lentäminen on toki halventunut merkittävästi ja reittiverkosto laajentunut rajattomaksi, mutta itse matkustamiskokemus on pysynyt digitaalisuuden yleistymisestä huolimatta kännykkälippua lukuun ottamatta samana viimeiset vuosikymmenet - hiukan kärjistäen toki.

Astu sisään koneeseen - etsi paikka - turvaesittely - huonosti kuuluvia kuulutuksia - "tarjoilu" matkan pituudesta riippuen joko olematon tai kehno - kärrymyynti - kuulutus ohjaamosta - santsikuppi - laskeutuminen - heippa.

Ei paljon auta, että esimerkiksi Finnair julistaa verkkosivuillaan "Koe uusi tapa lentää" ja "Löydä koko elämys". Itse asiassa lentomatkustaminen oli elämys ainoastaan ensimmäisellä kerralla - sen jälkeen palveluita on ainoastaan leikattu ja elämystä tuovia elementtejä karsittu. Ja nyt puhuu siis Economy-luokan matkustaja.

Kilpailuedusta tuskin kannattaa palvelun kohdalla puhua, vaikka toki yhtiöissä eroja löytyykin. Aika harva vaihtaa kalliimpaan lippuun ja huonompaan kellonaikaan vain lentoemon hymyn leveyden takia.

Miten lentoyhtiöt voisivat tarjota kiinnostavampaa palvelua lennoilla - tässä muutamia ajatuksia;

Lähes kaikilla matkustajilla on jo jonkinlainen älylaite mukanaan lentokoneessa - miksi siis lentoyhtiöt tuhlaavat kalliisiin viihdejärjestelmiin? Voisiko yhtiö tarjota matkustajille yhteisen applikaation, jonka kautta matkustajat voisivat tehdä yhteisesti asioita - esimerkiksi lennon aikana matkustajien välinen Angry Birds -turnaus? Voittaja voitaisiin palkita lennon lopulla. Samalla applikaatiosta voisi katsoa elokuvia tai vaikka ostaa lisämaksusta mitä tahansa viihdettä.

Kuva: aircraftinteriorsinternational.com
Toisaalta matkustajat voisivat jakaa vinkkejä matkakohteesta tai vaikka sopia kimppakyytejä kohdekaupungin keskustaan lentokentältä. Yksin makustavat voisivat löytää toisensa matkan aikana, liikematkustajat voisivat LinkedInin avulla näyttää olevansa koneessa ja löytää potentiaalisia asiakkaita.

Lentoyhtiö voisi toisaalta esimerkiksi kysyä palautetta reaaliaikaisesti vaikkapa ruokailun jälkeen. Online-äänestys ruoan mausta olisi hauska ohjelmanumero lennolle. Matkustajien käyttäytymisestä saataisiin enemmän tietoa ja toisaalta mahdollisuudet mainostamiselle sekä brändin vahvistamiselle olisivat ilmeiset.

Langaton internethän on jo arkipäivää osalla lentoyhtiöistä. Toisaalta monilla yhtiöillä on jo omat mobiiliapplikaationsa, jotka lupaavat auttaa matkan eri vaiheissa. Utopiasta ei siis voida puhua.

Miten muuten lentomatkustamista voisi nykyaikaistaa?

--------------------------
Aiheeseen liittyen:
Lasi vettä Blue1:n lennolla: 3 euroa.
Asuntokauppaa voisi nykyaikaistaa helposti
5 ehdotusta messujen modernisointiin
Crowdsourcing tehostaisi pysäköinninvalvontaa

Juho Nevalainen on digitalisaation asiantuntija. Juho työskentelee projektipäällikkönä sekä fasilitaattorina Sofigatella IT:n ja liiketoiminnan kehitysprojekteissa.
Katso kaikki tekemäni tabulatuurit ja soinnutukset