Kuva: TCS |
Digitaalisuus muokkaa ruokakauppojen liiketoimintaa tällä hetkellä valtavasti - lähinnä ruoan verkkokaupan myötä. Toisaalta esimerkiksi SOK:n pääjohtaja Taavi Heikkilä visioi ruoan verkkokaupan kasvavan prosentin luokkaan elintarvikekaupasta. Siis prosentin. Ruokakauppojen kannattaakin miettiä miten "perinteistä" ruokakauppareissua voitaisiin kehittää digitaalisuuden avulla.
Tietohallintojen johtaminen Suomessa 2014 -tutkimuksessa kaupan ala erottui joukosta siinä, että alan edustajat pitivät digitaalisuuden vaikutuksia liiketoimintaansa vähäisimpinä. Puuttuuko kaupan alata siisi kykyä visioida miten asiakkaan elämää voitaisiin helpottaa ja ostokokemusta parantaa digisti?
Ohessa muutama ehdotus, jotka tulivat itselleni mieleen digiajan ruokakauppaa miettiessäni. Ruoan verkkokauppaan liittyvät ideat on tässä tarkoituksella jätetty pois.
1) Maksamisen nopeuttaminen
Ruokakauppareissuun kuluvasta ajasta iso osa kuluu kassajonossa ja osittain siksi että maksutapahtuma on niin hidas. Ensin kortti lukijaan, odottelua, maksutavan valinta, pin-koodi, odottelua ja lopuksi vielä kuitin tulostaiminen.
Lähimaksukortit (jotka tosin yleistyvät kovin hitaasti) nopeuttavat pienissä ostoksissa tapahtumaa osaltaan, mutta voisiko kuittirumban siirtää sähköiseksi? Miksei kuitti voisi ilmestyä joko sähköpostiin tai kanta-asiakasohjelman sähköiseen arkistoon asiakkaan niin halutessaan? Tunnistaudun kanta-asiakkaaksi joka tapauksessa maksun yhteydessä jo nyt.
Jos ja kun Suomessa joskus päästään siihen, että puhelimella voi maksaa kaupan kassalla, kuitti voisi siirtyä puhelimessa olevaan arkistoon samalla. Paljonkohan kaupat käyttävät rahaa pelkästään kuittipapereihin, jotka asiakkaat heittävät samantien roskiin vilkaisematta niitä lainkaan?
2) "Mobiilipalvelutiski"
Stockmannin Herkun palvelutiski Hullujen Päivien aikana; jonossa sata asiakasta edellä. Voisin käydä keräämässä muita tuotteita odottelun aikana mutta riski siitä, että vuoronumero menee ohi sillä aikaa on liian suuri. Mobiiliaplikaatio, jossa näkyisi reaaliajassa jonotustilanne auttaisi kummasti. Puhelin hälyyttäisi kun oma vuoro alkaa lähestyä, jotta muistan tulla takaisin palvelutiskille oikeaan aikaan.
Tuskin on kaupankaan etu että asiakkaat jonottavat keskellä kauppaa ja tukkivat käytävät.
Jos ajatusta viedään vielä pidemmälle, voisinko jo kauppaan tullessani nähdä jonotilanteen, päivän tarjoukset ja tehdä tilauksen? Puhelin ilmoittaisi kun tilaus on valmis noudettavaksi palvelutiskiltä.
3) Navigointi kaupan sisällä
Jokainen tietää omassa vakiokaupassaan missä mikäkin tuote sijaitsee mutta mennessään toiseen kauppaan, logiikka hukkuu - oli konsepti miten identtinen tahansa. Miksei kaupan tarjoama mobiiliaplikaatio voisi kertoa missä mikäkin tuote sijaitsee?
Navigointiyhtiöt Nokia ja Google etunenässä kehittävät jo hyvää vauhtia sisänavigaatoita, joten toivon mukaan kaupat lähtevät kehitykseen mukaan.
4) Älykäs mobiilireseptihaku
Moni ruokaharrastaja räplää älypuhelintaan kaupan hyllyjen välissä monta kertaa kauppareissun aikana. Mitähän tästä tarjoustuotteesta voisi tehdä? Mitähän se ja se bloggari on tästä tehnyt? Kaupan mobiiliaplikaatiot voisivat tukea tätä paljon nykyistä paremmin.
Esimerkiksi S-Ryhmän Foodie-sovellus osaa jo hakea viivakoodin perustella tuotteiden kaikki tiedot muttei osaa ehdottaa mitään sen perusteella. Voisiko kaupan sovelluksen opettaa etsimään reseptejä blogeista ja muilta reseptisivuilta? Foodie tarjoaa kyllä mahdollisuuden hakea Yhteishyvä-lehden reseptejä, mutta makaronilaatikot ja "helppo kukkakaalipata" -osasto ei ihan kulinaristeille riitä.
Mitä muuta digitaalisuus voisi tuoda kauppareissulle?
Juho Nevalainen on digitalisaation asiantuntija. Juho työskentelee projektipäällikkönä sekä fasilitaattorina Sofigatella IT:n ja liiketoiminnan kehitysprojekteissa.