Miten digitaalisuutta voisi hyödyntää radio- ja TV-mainonnassa

"Video killed the radio star", laulettiin 80-luvulla kun MTV:n uskottiin tappavan radiokanavat kertaheitolla. Mutta mitä vielä - vuonna 2014 radio näyttää elinvoimaiselta (vaikkakin kovin keskittyneeltä muutamille toimijoille). Nykyradiokanava twiittaa, lähettelee Instagramiin kuvia ja organisoi ilmaiskeikkoja kuulijoilleen ja lähetykset löytyvät verkosta joko livenä tai jälkilähetyksinä.

Mietin jo yli vuosi sitten (radio)mainononnan tulevaisuutta tekstissä "Shazam mullistaa mainonnan". Aihe palasi mieleen kun keskityin kerrankin kuuntelemaan radiossa pyöriviä mainoksia; karmeaa kuultavaa. Meneekö tällaisella sisällöllä tuotteita oikeasti kaupaksi? Ainakaan mainokset eivät ole juuri muuttuneet vuodessa mihinkään - ärsyttäviä renkutuksia piisaa ja mieli tekee vain vaihtaa radiokanavaa.

Olisi mielenkiintoista nähdä statistiikkaa kehnojen radiomainosten tuottavuudesta.

Radio- ja televisiomainonta kaipaisivat kipeästi digitalisaation uusia keinoja mainonnan tehostamiseen. Yksi mahdollisuus olisi nimenomaan älypuhelinten puheentunnistuksen hyödyntäminen.

Tällä hetkellä mainoksia joudutaan pyörittämään tuhansia kertoja jotta oma mainos tai edes siinä mainittu verkkosivun osoite jäisi kuulijan mieleen. Ja toistokerrathan maksavat. Toisaalta radiot ja televisiokanavat joutuvat pyörittämään samojen asiakkaiden mainoksia erityisesti parhailla paikoilla eikä asiakaskuntaa päästä laajentamaan - parhaalle paikalle kun ei mahdu kuin tietty määrä mainostajia. Lisäksi verkon mobiilikäyttö laajenee jatkuvasti, jolloin kiireinen kuluttaja olisi saatava mainoksen esittämisen aikaan siirtymään halutulle verkkosivulle heti.

Puheentunnistuksen hyödyntäminen voisi toimia esimerkiksi näin (klikkaa kuva isommaksi)


Radiokanaville voisi aueta täysin uudenlaiset mainosmarkkinat tarkemman statistiikan avulla. Toisaalta kuluttajille voitaisiin tarjota erilaisia palveluita ja esimerkiksi pelillistämisen keinoin kuluttajille voisi tehdä kannattavaksi pitää puheentunnistusta päällä aina kun kuuntelee radiota tai katsoo televisiota. Esimerkiksi piste per klikki ja tietty pistemäärä oikeuttaa alennuskuponkiin kumppaniyrityksen kahvilassa.

Mitä muuta Shazamin kaltaisilla puheentunnistuspalveluilla voisi kehittää radioille ja televisiokanaville?

Juho Nevalainen on digitalisaation asiantuntija. Juho työskentelee projektipäällikkönä sekä fasilitaattorina Sofigatella IT:n ja liiketoiminnan kehitysprojekteissa.
Katso kaikki tekemäni tabulatuurit ja soinnutukset