Diginatiivius on asenne, ei ikä

Tuskin mistään digitalisaatioon liittyvästä termistä löytyy yhtä paljon mielipiteitä, kommentteja ja keskustelua kuin diginatiivista - viimeksi tänään Twitterissä Tomi Suojoen aloitteesta. Mitä se on, kuka titteliä saa käyttää, mitä siitä pitäisi ajatella ja niin edelleen. Moni olisikin valmis heittämään koko termin roskakoriin.

Diginatiiviin liittyvä ajatustenvaihto on kumma kyllä ajautunut heti alkumetreillä ikäkysymykseen ja termi on liitetty nuorempiin sukupolviin. Internetin yleistymisen jälkeen kasvaneet sukupolvet kuulemma hallitsevat kaikki mahdolliset digitaidot ennen kuin oppivat edes kävelemään - tai sitten eivät. Mm. Otso Kivekäs kyseenalaisti nuorten digitaaliset taidot epäilemällä niiden rajautuvan lähinnä WhatsApp-viesteihin ja Angry Birdseihin.
Oli diginatiivi typerä termi tai ei, sen rajaaminen henkilön ikään tuntuu kapealta ajatukselta. Miksi diginatiiviutta ei voisi ajatella asenteena? Asenne liittyisi tällöin esimerkiksi siihen, miten rohkeasti henkilö - aivan sama minkä ikäinen - suhtautuu uusiin tietoteknisiin laitteisiin, palveluihin ja niiden mukanaan tuomiin toimintatapojen muutoksiin.

Diginatiivi-asenteella varustettu henkilö suhtautuu innostuneesti digimaailman uutuuksiin ja miettii niiden tuomia mahdollisuuksia sen sijaan että muutokset, uusien asioiden opettelu tai uudet laitteet aiheuttaisivat huolia tai murheita. Diginatiivi-asenteeseen kuuluu että uudet digitaaliset ratkaisut otetaan myös avosylin vastaan sekä kotona että työpaikalla. Uusia palveluita kokeillaan ja testaillaan avoimin mielin - tietynlaista kokeilukulttuuria sekin. 

Vastakohtana diginatiivi-asenteelle voisi pitää tietynlaista jääräpäisyyttä, muutosvastaisuutta ja pysähtyneisyyttä. "Muutoksista ei seuraa mitään hyvää" ja "ennen oli kaikki paremmin" -tyyppiset lausahdukset kuvaavat vastakohtaa mainiosti.

Diginatiiville maailma ei ole valmis. Kehitys kehittyy ja aina tulee uudempia, hienompia, nopeampia sekä parempia tuotteita ja palveluita. Oikea asenne auttaakin diginatiivia omaksumaan digitalisaation aikana tarvittavia taitoja ja kyvykkyyksiä.

Juho Nevalainen on digitalisaation asiantuntija. Juho työskentelee projektipäällikkönä sekä fasilitaattorina Sofigatella IT:n ja liiketoiminnan kehitysprojekteissa.
Katso kaikki tekemäni tabulatuurit ja soinnutukset