Bulkkikauppa voisi vauhdittaa ruoan verkkokauppaa

Joka perjantain näkymä; samat perheenäidit jonottavat samoissa Prismoissa samoja purnukoita joka perjantai suurin piirtein samaan aikaan - ja aina menee hermo venkoileviin lapsiin. 

Verkkokaupan on seuraavaksi ennustettu valtaavan elintarvikebisneksen - nyt kun vaate- ja muu erikoiskauppa on hiljalleen päässyt nettiostosten makuun. Toki S-Ryhmä on Foodie.fm -palvelullaan ruoan verkkokauppaa kokeillut, mutta valtavasta murroksesta tuskin voidaan vielä puhua.

Kuten muussakin verkkokaupassa, myös ruoan kohdalla hinnan pitäisi laskea merkittävästi, jotta verkko-ostelu olisi jollain tavalla järkevää kuluttajan kannalta. Epäilenkin vahvasti miten perinteiset ruokakaupat pystyisivät tarjoamaan tuotteitaan kovinkaan edullisesti verkossa kivijalkakauppojen rinnalla, kun pääomat on sidottu kuitenkin markettien seiniin. Foodie.fm ei esimerkiksi ole yhtään sen halvempi kuin normi S-market. Päälle tulevat vielä lisäkustannukset kuljetuksesta sekä tuotteiden keräilystä.

Ruoan verkkokauppaa hankaloittaa myös kuluttajien suhtautuminen tuoretuotteisiin - miten valitset sopivan näköiset banaanit ja omenat jos et pääse itse hiplaamaan niitä?

Miksei siis jokin taho perusta verkkokauppaa, joka tarjoaa ns. bulkkituotteita verkossa - ja nimenomaan ainoastaan verkossa - halvalla? Eli käytännössä kaikkea pakattua, joka ei vaadi suurempaa ihmettelyä kaupassakaan. Hinnat pidettäisiin matalana jättämällä marketit rakentamatta, sisustamatta ja miehittämättä. Sijainnin ei tarvitsisi olla kaupungin ydinkeskustassa, vaan kaupunkien laitojen teollisuusalueet riittäisivät mainiosti - ja pitäisivät kiinteät kustannukset matalampina.

Yksi tällainen potentiaalinen operaattori voisi olla esimerkiksi tukkuliike, joka tällä hetkellä välittää tavaraa marketteihin. Tukkuliikkeillä tarvittava varastoinfra olemassa - ilman sitä verkkokauppakaan ei toimi. Toisaalta turha markettiverkosto kuluineen puuttuu. Kuljetuspalvelu asiakkaiden koteihin voisi toimia suoraan varastolta ja tarvittaessa varaston yhteyteen voisi myös sijoittaa lähiseudun asiakkaille noutopalvelun, joka laskisi asiakkaiden kustannuksia entisestään. Klikkailet kuukauden maito-, mehu- ja jogurttipurkit sekä vaikka jauhelihapaketit ja perus kuivatuotteet valmiiksi ja noudat valmiiksi pakattun kassin tai tilaat kuljetuksen - kätevää! Perustuotteiden tilaaminen kerralla pidemmäksi ajaksi vähentäisi turhaa ravaamista marketeissa ja samalla turhaa autoilua.
Tukkuliikkeen toimiminen ruoan verkkokauppana voisi antaa tuoretuotteiden (kasvikset, vihannekset yms.) tuottajille ja jälleenmyyjille enemmän tilaa; kuluttajat voisivat hankkia bulkkitavarat verkosta edullisesti ja helposti ja toisaalta panostaa laadukkaisiin lähialueilla tuotettuihin vihanneksiin jos niitä myytäisiin pienemmissä myymälöissä lähiöissä.

Koska tukkuliikkeelle investoinnit olisivat ainakin alussa verrattain pienet, joku voisi nyt olla rohkea ja kokeilla "fail fast, fail cheap"-hengessä. Pienempien tukkuliikkeiden pelkona voi toki olla markettien asiakkuuksien menettäminen - toimiva konsepti tosin herättäisi markettiketjut takuulla. Toisaalta miksei vaikka Kesko voisi lähteä kokeiluun Kespron kautta ja haastaa samalla S-Ryhmän Foodien?

Täytyy myöntää että en tunne tukkukauppojen lainsäädäntöä - kenties jokin laki estää niiden toimimisen verkkokauppana. Oma veikkaukseni kuitenkin on että ennemmin tai myöhemmin Suomeen saapuu tai syntyy joka tapauksessa toimija, joka tyhjentää ruoan verkkokauppapajatson Keskon ja S-Ryhmän ihmetellessä vieressä. Nyt olisi vielä aikaa kokeilla mistä löytyy toimiva malli.

Juho Nevalainen on digitalisaation asiantuntija. Juho työskentelee projektipäällikkönä sekä fasilitaattorina Sofigatella IT:n ja liiketoiminnan kehitysprojekteissa.
Katso kaikki tekemäni tabulatuurit ja soinnutukset