Suomalainen verkkokauppa seisoo lähtötelineissä - palkinnot jaettiin jo

Keskustelu mediassa käy tällä hetkellä lähes yksinomaan Suomen kilpailukyvyssä - tai lähinnä sen rapautumisessa. Yksittäisen yrityksen kannalta paljon hyödyllisempää olisi miettiä omaa kilpailuasemaansa.

Verkkokauppojen kohdalla tilanne on lähes naurettava - viimeksi heinäkuussa verkkokauppojen kasvun raportoitiin valuvan ulkomaille. Suomalaisia toimijoita katsellessa ei tosin tarvitse olla kovinkaan ihmeissään miksi homma ei tunnu oikein onnistuvan - erottuminen massasta on vähäistä ja hinnat sekä valikoimat liki samat kuin kivijalkakaupoissa. Pahempi ongelma on kuitenkin ihan muualla: Suomalaiset seisovat lähtötelineissä vaikka mitalit on jo jaettu.

Koko asetelma on oikeastaan aika hullunkurinen. Suomalaiset verkkokaupat yrittävät taistella ulkomaisia verkkokauppoja vastaan - siis kaikkia muita ulkomaisia. Suomi vastaan muu maailma. Mikä ihme saa suomalaisen verkkokaupan pysymään vain Suomen pikkuriikkisillä markkinoilla kun muut ulkomaiset verkkokaupat toimivat globaaleilla markkinoilla?

Esimerkiksi Stockmann: Verkkokauppa ei ole saatavilla edes englanniksi (tilanne 13.8.2013) - tai sitten se on kätketty todella hyvin. Stockmann myös investoi rajusti Venäjälle - eikö kannattaisi palvella venäläisasiakkaita myös verkossa kun kerran venäläiset ovat innoissaan suomalaiskauppojen korkeasta laadusta?

Prisma on toista maata - sen englanninkielinen sisältö on yhden sivun esittely Prisman tavarataloista - tosin silläkin sivulla kaikki muu on suomeksi. Venäjäksi tilanne on tismalleen sama. Ja Prismojahan on rakenteilla pelkästään Pietariin vähintään 15. Ei siis vielä mitään kiirettä viedä laadukkaita suomalaistuotteita verkkokaupan avulla verkosta käsin.

Iittala on selvästi pidemmällä kansainvälisessä verkkokaupassaan - toimitus on mahdollinen Tanskaan, Belgiaan, Ranskaan, Saksaan, Iso-Britanniaan ja Hollantiin. Mutta miksi ihmeessä ei Ruotsiin tai Venäjälle - siis niihin maihin, joissa Iittala saatettaisiin jopa muistaa Suomen-vierailuilta. Verkkokauppaa ei ole vaivauduttu edes kääntämään näille kielille.

Tässä siis vasta pari esimerkkiä siitä, miksi suomalainen verkkokauppa ei menesty kansainvälisesti - emme ole edes "lähteneet ulkomaille". Olisikin mielenkiintoista kuulla, milloin verkkokauppojen mielestä olisi oikea hetki alkaa toimia.

Juho Nevalainen on digitalisaation asiantuntija. Juho työskentelee projektipäällikkönä sekä fasilitaattorina Sofigatella IT:n ja liiketoiminnan kehitysprojekteissa.
Katso kaikki tekemäni tabulatuurit ja soinnutukset