Tervetuloa nykyaikaan, huoltoasemaketjut!

Mietin hiljattain huoltoasemia - ne kun toimivat pääpiirteissään tismalleen samalla tavalla kuin silloin, kun ensimmäinen perustettiin Suomeen. Huoltamorakennuksen hyllyjen täyte on toki muuttunut ajan myötä muistuttamaan enemmän pientä ruokakauppaa, mutta muuten toiminta on uusien innovaatioiden kannalta täysin aivokuollutta eikä digitaalisuus näy toiminnassa asiakkaalle käytännössä mitenkään.

Koko ajan huoltamoyrittäjät silti kitisevät enemmän ja enemmän polttoaineiden hintakilpailusta ja marginaalien pienuudesta - eivätkä oikeastaan tee mitään asian eteen.
Kuva: http://www.bubblews.com/

Tässä pari ajatusta uusista palveluista huoltamoketjuille:

1) Liikkuva tankkauspalvelu. Miksi lähtökohtaisesti autoilijan on ajettava ruuhkassa bensa-asemalle tankkaamaan kun autot seisovat ainakin Etelä-Suomessa käytännössä ainakin 12-20 tuntia päivässä paikallaan joko työpaikkojen, taloyhtiöiden tai joukkoliikenteen parkkipaikoilla?

Miksei voisi olla kiertävää säiliöautoa, joka kurvaisi kerran viikossa vaikkapa ison toimistorakennuksen parkkipaikalle ja täyttäisi niiden asiakkaiden autot, jotka ovat ilmaisseet halunsa siihen? Mobiiliaplikaation avulla asiakas voisi varata tankkausajan annetuista vaihtoehdoista ja tankkausauto voisi optimoida reittinsä sen perusteella, missä kysyntää on milloinkin.

Veikkaan että esimerkiksi moni perheenäiti maksaisi mielellään vaikkapa 10 euron lisähinnan siitä, että voisi kurvata töistä suoraan lasten harrastuspaikoille tai ruokakauppaan sen sijaan että joutuisi jonottamaan ruuhkassa lähimmälle ABC:lle, jotta pääsee sotkemaan kätensä bensanhajuiseen polttoainepistooliin.

2) Lisäpalvelut tankkauksen yhteydessä. Muutama huoltoasema on tuonut viime vuosina kesäisin tankkaajia auttamaan asiakkaitaan parin euron lisähintaan ainakin pääkaupunkiseudulla - kuskin hommaksi on vain jäänyt kävely huoltoasemalle ja maksu. Voisiko tämän viedä niin pitkälle, ettei autoilijan tarvitsisi nousta autostaan ollenkaan - esimerkiksi langattomalla korttimaksulaitteella? Ja voisiko samainen tankkaaja tarkistaa siinä sivussa rengaspaineet ja vaikka pyyhkäistä vähän ikkunoita puhtaimmaksi.

Pienen pieni lisäparannus olisi myös esimerkiksi kosteuspyyhe, jolla autoilija voisi siistiä kätensä, jotteivät ne haisisi polttoaineelta tankkauksen jälkeen.

3) Ennakkoon varattava autopesu. Auton pesemisessä ehkä ärsyttävintä on se hetki kun kurvaa huoltoasemalle vain huomatakseen että pihassa on ties kuinka monen auton jono autopesuun. Mikseivät autolijat voisi varata pesuaikaansa etukäteen? Voinhan varata ajan vaikkapa passin uusimiseen eikä se kestä juuri kauempaa kuin autopesu.

Varaus hoituisi melko yksinkertaisella mobiiliappsilla, ja samalla huoltamoketju saisi enemmän tietoa autoilijoiden pesukäyttäytymisestä ja voisi kohdentaa tarjontaansa tarkemmin. Samalla huoltamot voisivat laskuttaa pesut jo etukäteen ja voisivat varautua ruuhkiin. Toisaalta sama appsi voisi helposti näyttää huoltamon autopesun jonotilanteen, jolloin ilman etukäteisvarausta sukkuloiva autoilija näkisi jonotilanteen etukäteen eikä vasta huoltamon pihassa. Ilman varausta jääneet pesuajat myytäisiin normaalisti tiskiltä.

4) Auton huoltoappsi. Huoltamoketju voisi tuottaa mobiilisovelluksen, joka sisältäisi yleisimmät huolto-ohjeet helposti omaksuttavassa muodossa yleisimmille automerkeille. Sovelluksesta voisi tarkistaa vaikkapa rengaspaineiden ohjearvot, neuvot öljyjen tarkistamiseen sekä muita yleisiä huolto-ohjeita. Maailmassa kun on yhä kasvava joukko autoilijoita, joita auton huoltaminen ei voisi vähempää kiinnostaa, mistä johtuen myös huoltotaidot ovat ruosteessa.

Tarkoituksena näillä ideoilla olisi luonnollisesti viedä tankkaus kohti kokonaisvaltaisempaa palvelukokemusta, joka erottaisi bensa-aseman toisista. Tuskin moni autoilija edes erityisemmin nauttii tankkauksesta itsepalveluna - etenkään talvella pienessä viimassa.

Mitä muuta huoltamot voisivat tehdä palvelukokemuksen parantamiseksi? Löytyykö muilta toimialoilta toimivia konsepteja, jotka olisi helppo tuoda bensa-asemille?

--------------------------
Aiheeseen liittyen:
Ruokakauppa 2.0 - miten digitaalisuus voi muuttaa kauppareissuja
Asuntokauppaa voisi nykyaikaistaa helposti
5 ehdotusta messujen modernisointiin
Crowdsourcing tehostaisi pysäköinninvalvontaa

Juho Nevalainen on digitalisaation asiantuntija. Juho työskentelee projektipäällikkönä sekä fasilitaattorina Sofigatella IT:n ja liiketoiminnan kehitysprojekteissa.
Katso kaikki tekemäni tabulatuurit ja soinnutukset