Digitalisaatio hiipii kauppoihin appsi kerrallaan - Case Stockmann

Kuva: Kauppalehti.fi
Kauppalehti kirjoitti verkossa 4.10. Stockmannin toimitusjohtaja Per Thelinin ensikokemuksista yhtiön ruorissa. Sinänsä ansiokkaassa jutussa Thelin korostaa paitsi kauppakonsernin muutosten suuruutta, myös perinteitä, joita suomalaisilla tuntuu olevan Stockmannia kohtaan. Tämä ei luonnollisestikaan helpota muutosten läpivientiä.

Yksi kohta kiinnittää kuitenkin huomion erityisesti. Kauppalehti kirjoittaa: "Seuraava iso askel on houkutella nuoret Stockmannille. Se ei onnistu ilman mobiilisovellusta, ja sellainen onkin jo saatavana Applen laitteisiin. Tosin suurin hyöty sovelluksesta on kanta-asiakkaille, koska siihen voi ladata etukupongit ja saada tietoa kanta-asiakaseduista."

Epäselväksi jää, onko kyseinen kohta toimittajan tuotantoa vai toimitusjohtaja Thelinin lausahdus - toivottavasti ei ainakaan jälkimmäisen. 

Ei kai nuorten houkuttelu kauppakeskukseen ole oikeasti kiinni mobiilisovelluksesta? Ja ei kai Stockmann kuvittele, että sähköiset etukupongit riittäisivät koukuttamaan nuorison sovellukseen? Ilman kiinnostavaa, koukuttavaa ja kuluttajaa hyödyttävää sisältöä itse sovellus on täysin toissijainen.

Stockmannin haastetta ei yhtään vähennä se, että allekirjoittaneelle ei tule mieleen montaakaan "vähittäiskauppasovellusta", joiden käyttö olisi vakiintunut edes jollain tavalla. Esimerkiksi S-Ryhmän S-mobiilin hyödyllisyys perustuu ainakin itsellä lähinnä S-Pankin tilitietojen mukana oloon. Juuri muuta sovelluksella ei tulekaan tehtyä koska lähes kaikki muu sisältö perustuu sähköisiin ale-lipukkeisiin.

Äkkiseltään tulee mieleen muutama toiminnallisuus, jotka kenties nostaisivat Stockmannin sovelluksen tarpeellisuutta oleellisesti:

- Tuotteiden sijaintitedot (mistä löydän mitäkin?)
- Parkkihallin reaaliaikainen ruuhkatilanne
- Tieto siitä, että väliaikaisesti hyllystä loppu ollutta tuotetta on taas saatavilla
- Ruokablogien yhdistäminen Stockmann Herkun tarjontaan (esim. mitä ruokabloggaajat suosittavat tarjouksessa olevista raaka-aineista valmistettavaksi)
- Herkun tuoretiskin reaaliaikainen jonotilanne (kuinka pitkään joudun jonottamaan palvelua tiskillä)
- Herkun kassojen reaaliaikainen jonotilanne
- Hullujen Päivien aikaan ainoastaan mobiiliin suunnatut täsmätarjoukset

Ei tietysti niin paljon pahaa ettei jotain hyvääkin; toimitusjohtaja Thelin lupaa että sovellusta kehitetään jatkuvasti eteenpäin. Minimum Viable Product -ajattelu lienee varmasti nykypäivää myös Stockmannilla.

Ja hyvä että kehittävät - itse en onnistunut liittämään edes kanta-asiakaskorttia sovellukseen ilman virheilmoitusta.

Juho Nevalainen on digitalisaation johtamisen ja asiakaskokemuksen kehittämisen asiantuntija. Juho työskentelee projektipäällikkönä sekä fasilitaattorina Sofigatella IT:n ja liiketoiminnan kehitysprojekteissa.
Katso kaikki tekemäni tabulatuurit ja soinnutukset