Kivijalkamyymälöiden kannattaa tarjota asiakkaille Wlan-yhteys ilmaiseksi.

Terveisiä Amerikasta! Reilun viikon aikana tajusi olevansa varsin riippuvainen Wi-Fi (tai Wlan)-nettiyhteyksistä - mobiilidatamaksu kun nousee  EU:n ulkopuolella yli 11:een euroon megatavulta. Huvikäytössä siis kipurajan yli vaikka lasku meneekin työnantajalle. Lähes joka kaupassa tai kuppilassa tulikin tarkistettua olisiko tarjolla ilmaista langatonta verkkoa - useimmiten ei. Niissä paikoissa joissa verkko löytyi, ensimmäinen osoite oli lähes aina Foursquare tai Facebook.

Onkin kummallista, että kivijalkakaupat eivät edes New Yorkissa ole ymmärtäneet ilmaisen Wi-Fin merkitystä kauempaa tuleville turisteille. Ympärille katsellessa moni aasialainen näytti nimittäin etsivän verkkoja vähintään yhtä hanakasti. Verkkoja on kyllä tarjolla pilvin pimein mutta usein niihin ei pääse käsiksi ilman salasanaa tai käyttäjätunnusta. Suomessa asiat tuskin ovat kovin paljon paremmin.

Tiedostavan kivijalkakaupan kannattaisikin tarjota verkko asiakkaiden käyttöön jo sosiaalisen median palveluiden takia. Foursquare on maailmalla huomattavasti suositumpi kuin Suomessa - check-in leviää siis helposti hyvinkin laajalle - Facebookista puhumattakaan. Miksei check-in voisi olla jopa vaatimus verkon käytölle? Veikkaan että moni kokisi sen pieneksi hinnaksi siitä, että pääsee lukemaan sähköpostinsa tai katsomaan Facebook-päivitykset.

Kaikki eivät silti ole täysin kuutamolla tässä asiassa. Esimerkiksi tavaratalo Century 21 päästää asiakkaat kiinni ilmaiseen Wi-Fiin kunhan on rekisteröitynyt ilmaiseksi kanta-asiakkaaksi. Toisella kaupalla (jonka nimi pääsi unohtumaan) verkon "käyttömaksuna" oli Facebook-appsin asentaminen. Sinnepäin siis. Starbucks on puolestaan luonut ilmaisesta Wi-Fistä itselleen kilpailuedun: kaikki turistit tietävät Starbucksin tarjoavan toimivan yhteyden joka kuppilassa.

Entäpä asiakkaat, jotka eivät tarvitse Wi-Fiä? Foursquaren tarjoukset olisi erinomainen tapa palkita jakamisesta. Yllättävän harva yritys kuitenkaan hyödyntää niitä edes New Yorkissa. Tässä suhteessa suomalaisilla kivijalkakaupoilla olisikin mahdollisuus olla edelläkävijöitä. Mikseivät esimerkiksi kosmetiikkayritykset tarjoaisi näytepakkauksia Foursquare-tarjouksena tavarataloissa? Nythän näytteitä jaetaan ilmaiseksi tai ostosten yhteydessä.

Käytännössä ilmainen Wi-Fi tarjoaisi kivijalkakaupoille mahdollisuuden tunnettuvuuden kasvattamiseen sosiaalisen median palveluiden avulla - ja varsin pienellä investoinnilla.

Juho Nevalainen on digitalisaation asiantuntija. Juho työskentelee projektipäällikkönä sekä fasilitaattorina Sofigatella IT:n ja liiketoiminnan kehitysprojekteissa.
Katso kaikki tekemäni tabulatuurit ja soinnutukset