Miten autotalot voisivat kehittää asiakasviestintäänsä toimituksenaikana?

Tilasin kesäkuussa uuden työsuhdeauton - Volkswagenin. Kun paperihommat oli saatu kuntoon, sain sähköpostilla viestin että auton arvioitu toimitusaika on syyskuun alussa - aika kauan kestää, mutta se nyt oli odotettua. Sen jälkeen seurasi täydellinen radiohiljaisuus. Paitsi että sain toki kaksi spämmiviestiä Volkkarin markkinointiosastolta - hyvä yritys myydä talvirenkaita, mutta vähän myöhässä ja väärälle kohdeyleisölle.

Miksei iso saksalainen autotalo osaa käyttää teknologiaa edes hiukan hyödyksi tilaus-toimitusprosessinsa viestinnässä? Joku voisi kutsua tätä jopa asiakaspalveluksi.

Otetaan pari ihan simppeliä "mitä jos"-kysymystä;

1) Mitä jos asiakas saisi vaikka tiedon siitä, milloin auto on menossa vaikka tuotantoon, milloin se on lähetetty kohti Suomea, milloin se on saapunut kotikaupunkiini ja niin edelleen? Ei tarvitsisi arvailla että pitääköhän aikataulu, joka muutenkin pitkittyi heti kättelyssä automyyjän arviosta.

2) Mitä jos asiakas saisi toimitusprosessin aikana pari kuvaa siitä, missä kohtaa tuotantoprosessia uusi auto milloinkin on? Itseäni ainakin huvittaisi seurata silloin tällöin mitä tulokkaalle kuuluu. "Tässä kuvassa Rolf asentaa uuteen autoosi penkkejä, tässä Jürgen pyyhkii pölyt pois.." Olisi myös hauska tietää missä tehtaalla kyseinen yksilö oikeasti valmistetaan.

Samalla autoyhtiö pääsisi elvistelemään prosessin nopeudella ja uusimmalla tuotantotekniikallaan. Rengasfirma voisi samalla mainostaa omia tuotteitaan - "asensimme juuri uudet Nokian Renkaiden Hakkapeliitat autoosi". Saattaisin jopa jakaa viestini some-kanaviin ja tulla samalla mainostaneeksi saksalaista tehokkuutta.

Hurjemmissa visioissa tilaaja voisi vaikka katsoa videon välityksellä kun oma tilaus lipuu ulos tuotantolinjan lopusta. Mutta koska perusasioita ei ole vielä kasassa, koitetaan pitää jalat maan pinnalla.

Veikkaan että Volkswagenilla on aika tarkka tieto tilaukseni etenemisestä jo nyt - miksei sitä siis voisi hyödyntää asiakasviestinnässä? Vai eikö totuus vain kestä päivänvaloa? En usko että pieni sovellus, joka näyttäisi tilaukseni etenemisen sekä karttapohjan, jossa näkyisi auton sijainti, olisi kovin suuri ponnistus teknisessä tai taloudellisessa mielessä.

Jopa paljon haukutut postiyhtiöt jakavat pakettien seurantatiedot asiakkailleen vaikka periaatteessa estimaatti saapumisesta ja saapumisilmoitus riittäisivät ihan hyvin - mikseivät autofirmat?

Vai tilasinko vaan liian halvan auton? Saisiko toimitusseurannan Audin tilaukseen, joka kuitenkin kuuluu samaan konserniin? No, eipä kukaan ole vaivautunut sitäkään mainostamaan, joten too late!

Mitä muuta autotalot voisivat tehdä tällä saralla paremmin?

Juho Nevalainen on digitalisaation asiantuntija. Juho työskentelee projektipäällikkönä sekä fasilitaattorina Sofigatella IT:n ja liiketoiminnan kehitysprojekteissa.
Katso kaikki tekemäni tabulatuurit ja soinnutukset