Verkkokaupat eivät osaa myydä elektroniikkaa

Nyt sitten pieni varoitus, luvassa on nimittäin kärjistämistä ja liioittelua: Suomalaiset verkkokauppiaat eivät nimittäin osaa myydä elektroniikkaa.

Selailin eri verkkokauppoja (esim. PIXmania tai e-ville) huvikseni tarkoituksena saada selville viritinvahvistimien hintoja. Muutaman hetken selailun jälkeen olin kyllä nähnyt kivoja kuvia kiiltävistä vahvistimista mutta ennen muuta silmissä vilisi wattit, ohmit sekä lukematon määrä eri teknologioista kertovia kolmi- tai nelikirjaimisia lyhenteitä, joista en ollut ikinä kuullut mitään. Milloin kyseinen laite hallitsee 3D-äänen (mikä se on?), milloin Logic 7 prosessoinnin (never heard) ja niin edelleen.

Olennaista olisi kertoa kuluttajalle miksi kyseinen laite on hyvä, miksi se kannattaa ostaa ja mielellään niin että kuluttaja myös ymmärtää näkevänsä. Tai sitten voi ostaa käyttää monta sataa euroa ymmärtämättä mitä ja miksi on ostamassa. Sika säkissä ja silleen.

Otetaan pari konkreettista esimerkkiä:


Oikeanpuoleisessa kuvassa kerrotaan vahvistimen merkki, malli ja se että kyseessä on AV-vastaanotin, se on musta ja että 3D-ääni liittyy laitteeseen jotenkin. Lisäksi kerrotaan että laite on ilmeisesti hyvällä myyntimäärällä ansainnut TOP Seller-maininnan. Ja lopuksi kerrotaan että laite on loppuunmyyty.

No, kannattaisiko kuluttajan ostaa tämä? En tiedä. En tiedä ensinnäkään siksi että sitä ei ilmeisesti voi ostaa, koska se on loppuunmyyty enkä tiedä milloin sitä on saatavilla. Toisaalta kukaan ei ole ilmeisesti antanut tähtiluokitusta laitteelle - onkohan se hyvä sittenkään? Onkohan se myyty loppuun vain siksi että verkkokauppa oli tilannut niitä niin vähän?

Vasemmanpuoleisessa kuvassa on lähes sama laite, mutta kuvauksessa on samat ongelmat; kapulakieltä (lähtöimpedanssi, HD-ääniformaatit) ja kovin vähän merkityksellistä sisältöä. Nettihinta on mainittu - onko se sitten halvempi kuin "oikea" hinta? Säästänkö rahaa ostamalla netistä?


Oheinen kuva kuitenkin kertoo, että kaikki verkkokaupat eivät ole ajaneet samaan miinaan - ei sillä että lopputulos olisi kovin paljon parempi. "Vahvistin, joka mahtuu mihin tahansa paikkaan" saa aikaan lähinnä puujalkavitsejä.

"Uusi ja edistyksellinen Onkyo" ei kerro sekään kuluttajalle kovin paljoa itse laitteesta.


Yksi verkkokaupan keskeinen etu kivijalkakauppaan verrattuna on mahdollisuus periaatteessa loputtomaan tarjoomaan. Liekö tässä samalla ongelman ydin kun kauppiaat haalivat valikoimiin kaiken mahdollisen eivätkä oikeasti perehdy tuotteisiin - vai eivätkö he vain osaa viestiä olennaisia asioita kuluttajien kielellä?

Tilausta voisi olla konseptille, jossa verkkokauppias kertoisi vaikka itse videolla, kenen kuluttajan kannattaisi ostaa vahvistin A, kenen vahvistin B ja ennen muuta miksi. Verkkokauppa todistaisi ymmärtävänsä eri kuluttajaprofiilien tarpeet ja erityisesti niiden erot.

Vai mitä mieltä olette? Oletteko törmänneet vastaaviin tilanteisiin?

Juho Nevalainen on digitalisaation asiantuntija. Juho työskentelee projektipäällikkönä sekä fasilitaattorina Sofigatella IT:n ja liiketoiminnan kehitysprojekteissa.
Katso kaikki tekemäni tabulatuurit ja soinnutukset