Blogitekstien aika meni jo?

Kuva: www.business2community.com
Sosiaalisen median palveluissa - erityisesti LinkedInissä ja Twitterissä - ei voi olla törmäämättä erilaisiin pikkunäppäriin kuvituksiin, infograafeihin, sarjakuviin ja niin edelleen. Kiinnostava kuva tuntuu leviävän varsin laajalle varsin helposti. Silti monet (allekirjoittanut mukaan lukien) käyttävät aikaansa pitkienkin blogitekstien ja artikkeleiden kirjoittamiseen sillä oletuksella, että lukija pysyy mukana tekstin loppuun asti.

Lukeeko joku oikeasti blogien tekstejä kokonaan? Miten pitkän tekstin lukija jaksaa vielä loppuun asti? Netti onkin pullollaan ohjeita, joita seuraamalla lukija saadaan pidettyä tekstin ääressä loppuun asti. Miksi blogiteksti on formaattina niin rakas, että siitä halutaan pitää kiiinni jos kerran ihmisten keskittymiskyky pirstoutuu jatkuvasti yhä pienempiin ja pienempiin osiin?

Ainakin itse huomaan vilkaisevani blogitekstejä pikaisesti useastikin mutta harvemmin kokonaan luettujen tekstien määrä jää varsin pieneksi. Tekstin täytyy olla todella hyvin kirjoitettu ja / tai aiheen täysosuma kiinnostavuuden kannalta.

Jos näin on, eikö olisi viisaampaa koettaa esimerkiksi kuvien avulla kertoa artikkelin pääpointit - teksti toimikoon taustatukena niille, jotka haluavat syventyä ja käyttää aikaansa enemmän aiheen parissa. Toki laajalle levinneitä ja suosittuja blogitekstejäkin löytyy runsaasti, mutta valtaosa taitaa kuitenkin hukkua massan sekaan.

Kokeilin tätä itse. Kirjoitin ICT Standard Forumille tekstin palavereista ja fasilitoinnista, joka myöhemmin julkaistiin myös CIO.fi -sivulla. Jaoin linkin Twitterissä ja LinkedInissä ja sain molemmissa palveluissa muutamia tykkäyksiä (LI:ssä peukkeuja, Twitterissä tähtiä).

Piirsin tämän jälkeen artikkelista oheisen kuvan, joka summaa pääpointit nopeasti omaksuttavaan muotoon muutaman tekstirivin kanssa. Jaoin kuvan sekä linkin itse tekstiin samoissa kanavissa ja kuva sai nopeasti arviolta kymmenkertaisen määrän huomiota.



Kuvia on toki käytetty jo pitkään blogeissa visuaalisina elementteinä erilaisiin tarkoituksiin mutta silti teksti tuntuu olevan pääosassa useimmissa julkaisuissa. Olisiko syytä tehdä tässä asiassa täyskäännös?

Esimerkki toisesta ääripäästä ovat Slidesharen presentaatiot, joissa kuvat ja visuaaliset elementit vievät usein huomion täysin. Itse asiassa niin täysin että "lukija" putoaa usein kärryiltä. Esitys onkin mahdollisesti tehty tilaisuuteen, jossa puhuja kertoo asiansa suullisesti ja presentaatio toimii taustatukena - ja hyvä niin. Täysin kuvitettu esitys pystyy kuitenkin harvoin sellaisenaan kertomaan koko blogitekstin sisältöä.

Mitä mieltä olette - onko kirjoitettujen blogien aika ohi sosiaalisessa mediassa?

Juho Nevalainen on digitalisaation asiantuntija. Juho työskentelee projektipäällikkönä sekä fasilitaattorina Sofigatella IT:n ja liiketoiminnan kehitysprojekteissa.
Katso kaikki tekemäni tabulatuurit ja soinnutukset