Viimeisten vuosien aikana käytännössä kaikki suuret tv-kanavat ovat ansiokkaasti vieneet sisältönsä verkkoon - jopa mobiiliin. Yle Areena, MTV:n Katsomo ja Sanoman Ruutu ovat täynnä jos jonkinlaista sisältöä ja teknologiakin tuntuu toimivan ihan siedettävästi - hyvä niin!
Tv-yhtiöiden toiminnassa ihmetyttää enää vain marssijärjestys - perinteinen televisio kun tuntuu edelleen määräävän tahdin ja netti-tv:n osaksi jää sopeutuminen. Tarkoitan tällä sitä, että valtaosa ohjelmista lähetetään ensin perinteisessä televisiossa ja vasta sitten netti-tv:ssä.
Miksi ihmeessä?
Sisältöhän on varmasti tv-yhtiön kovalevyllä odottelemassa lähetysaikaa. Jos itse ostaisin kalliilla rahalla ohjelmia ulkomaisilta tuotantoyhtiöiltä, en seisottaisi niitä offlinessa odottelemassa että sopiva slotti ilmaantuisi lähetysverkosta. Laittaisin sisällön heti mainosten kera verkkoon nähtäville - netti-tv-hitailijat katsokoon ohjelmat telkkarista sitten kun ohjelma-aika joskus koittaa.
Toki on jotenkin ymmärrettävää että jakelusopimukset saattavat vaatia että ensiesitykset tapahtuvat televisioverkossa - tosin tarvitseeko sellaisia sopimuksia tehdä? Mainostajat sen sijaan varmasti seuraavat siihen kanavaan, jossa on eniten pöhinää - oli se sitten netti-tv:ssä tai jossain muualla.
Joidenkin ohjelmien kohdalla kanavat ovat toki koittaneet raapia pientä lisäbisnestä kasaan antamalla mahdollisuuden katsoa tulevia jaksoja etukäteen lisämaksusta. Luulisi että ohjelmien mainoksille saataisiin enemmän katsojia mikäli ne ilmestyisivät saataville aikaisemmin. Tällöin hölmöt lisämaksut voitaisiin ehkä unohtaa.
YLEllä ohjelmien pihtailu ihmetyttää vielä enemmän, sillä mainonnalla ei ole roolia. Otetaan esimerkiksi Siskonpeti -ohjelma. Miksei kaikkia jaksoja voi laittaa Areenan heti vaan katsojan täytyy odottaa ties kuinka monta viikkoa nähdäkseen ne kaikki? Siskonpedin kohdalla ihmetyttää myös, miksi Areenaan ilmestyi aluksi kolme ensimmäistä jaksoa. Tällöin innostunut katsoja katsoo kolme jaksoa putkeen ja odottaa sen jälkeen 3 viikkoa ennen kuin seuraava jakso tulee ulos eetteristä.
Jos jotain positiivista, niin ohjelmat tuntuvat ilmestyvän käytännössä heti netti-tv:hen - kunhan ne on ensin näytetty televisioverkossa.
Silti aika uskomatonta, että suomalaiset antavat televisioyhtiöiden sanella viikkorytminsä - vaikka luonnollisesti erilaiset tallennuslaitteet ja -palvelut ovat päässeetkin horjuttamaan asetelmaa.
Mitä pitäisi tapahtua, että tilanne kääntyisi päälaelleen ja sisällöt ilmestyisivät ensin verkkoon ja sitten vasta eetteriin?
Juho Nevalainen on digitalisaation johtamisen ja asiakaskokemuksen kehittämisen asiantuntija. Juho työskentelee projektipäällikkönä sekä fasilitaattorina Sofigatella IT:n ja liiketoiminnan kehitysprojekteissa.
Perineinen televisio määrää, netti-tv vikisee
Tunnisteet:
digitalisaatio
,
innovointi
,
mainonta
,
markkinointi
,
televisio
Katso kaikki tekemäni tabulatuurit ja soinnutukset