Tuotearvosteluita voisi järkeistää verkossa sosiaalisen median avulla

Tuote- ja palveluarvosteluita löytyy pilvin pimein verkosta - oikeastaan niin paljon kuin jaksaa etsiä. Kuluttajat käyttävät tuhottoman paljon aikaa eri arvostelusivujen ja tähtiluokitusten selaamiseen - todennäköisesti vain löytääkseen tukea omalle mielipiteelleen hankinnassa olevasta tuotteesta tai palvelusta. Olisiko tähän jokin parempi tapa?

Ensimmäisenä tulee mieleen Localmind. Se appsi, joka hyödyntää Foursquaren tietoja siten että eri paikoista kiinnostuneet käyttäjät voivat kysyä muilta käyttäjiltä lisätietoja vaikkapa ravintoloista. Kaikesta tekemisestä saa luonnollisesti pisteitä, joilla voi ylentyä yhä paremmaksi käyttäjäksi. Perus pelillistämis-crowdsourcing-kuvio siis.

Ajatellaan nyt vaikka lounasravintolaa etsivää henkilöä. Localmindin avulla hänen ei tarvitse kahlata kymmeniä isolla rahalla stailattuja verkkosivuja läpi etsiessään sopivaa ravintolaa. Hänen ei myöskään tarvitse lukea satoja ravintola-arvioita, joissa yksi kehuu alkupalaa, toinen pääruokaa ja kolmas toissavuoden verhoja. Ei. Riittää että kysyy Localmind-yhteisöltä kännykkä- tai tablettiapsillaan esimerkiksi "suosittelisitteko tätä ravintolaa", "onko ruoka hyvää", "mitä kannattaa tilata" ja niin edelleen. Parhaimmillaan Localmind toimii siten, että samaisessa lounasravintolassa juuri asiakkaana oleva vastaa kysyjälle minuuttien kuluessa.

Mitä jos sama malli toimisi laajemmin kuin vain paikkatietojen kohdalla?

Mitä jos tuotearvosteluiden sijaan kuluttajat voisivat kysyä lähes reaaliaikaisesti toisiltaan kysymyksiä, suosituksia tai neuvoja eri hankintoihinsa liittyen? Mitä jos olisi kuluttajia yhdistävä palvelu, johon voisin merkata esimerkiksi mitä elektroniikkaa olen hankkinut ja näin ollen niihin tuotteisiin liittyvät kysymykset ja tiedustelut tulisivat minulle - voisin profiloitua näin ollen vaikkapa älypuhelinten tai tietynlaisen tv-mallin asiantuntijaksi. Olettaisin että vaikkapa tv-alan "oikeat" ammattilaiset ainakin kiittäisivät samoin kuin ajan hermolla olevat myyjät ja markkinoijat.

Kuluttajilta säästyisi melkoisesti aikaa ja vaivaa kun ei tarvitsisi selailla eri arvostelusivuja. Luotettavuutta parantaisi palvelun pelillistämisominaisuus - ne, joiden vastaukset koetaan hyödyllisimmiksi, saisivat eniten pisteitä - esimerkiksi. Kuluttaja voisi hetkessä saada lukuisia arvioita juuri siitä tuotteesta tai palvelusta, jonka on aikeissa hankkia. Tai miksei myös sen (verkko)kaupan palveluista, josta aikoo hankinnan suorittaa.

Mitä mieltä olette - voisiko toimia?

Juho Nevalainen on digitalisaation asiantuntija. Juho työskentelee projektipäällikkönä sekä fasilitaattorina Sofigatella IT:n ja liiketoiminnan kehitysprojekteissa.
Katso kaikki tekemäni tabulatuurit ja soinnutukset