Maksu twiitillä, kiitos

Käsi ylös kuinka moni on kuullut Pay with a Tweet -palvelusta? Onko joku jopa kokeillut sitä? Homma toimii käytännössä siten, että verkkosivulle integroidaan valmis palikka palveluntarjoajan sivulta. Nappia klikkaamalla kirjautuu sisään Twitteriin ja kun on jakanut twiitin, joka kertoo "ostoksesta", pääsee esimerkiksi lataamaan maksun takana olevan kuvan, äänitiedoston tai dokumentin. Käytännössä tuotteita voi siis myydä twiitin hinnalla. Pointtina on totta kai se, että twiitti leviää helposti tuhansille ja taas tuhansille silmäpareille verkossa - hyvää mainosta siis!

Miten tätä voisi soveltaa käytännössä laajemmin? Ensimmäisenä tulee mieleen "Get discount with a Tweet" -konsepti. Miksei (verkko)kaupassa voisi saada tietyn alennuksen vastaavanlaisella palvelulla? Menetetty euro tai pari tulisi takuulla takaisin saavutettuna näkyvyytenä verkossa.

Taannoin turkulainen huoltamo nousi otsikoihin alettuaan periä maksua ilmasta - eli renkaiden täyttäminen oli muuttunut maksulliseksi. Metelihän siitä nousi mutta mitä jos huoltamoyrittäjä olisi myynyt ilmaa twiitin hinnalla?

Jos olisin baariyrittäjä, voisin hyvinkin laittaa narikkamaksuksi joko 2 € tai sitten 1 twiitti. Kylkeen vielä iso maininta siitä, mikä baari on kyseessä ja viikonloppuillan menestys voisi olla taattu.

Lentoyhtiöt voisivat korvata jonkin naurettavista lisämaksuistaan vastaavalla palvelulla - "maksa luottokortin käytöstä lisämaksu" olisikin "maksu twiitillä, kiitos."

Amerikassa tämä tietysti jo hallitaan. Starbucks lanseerasi hiljattain palvelun, jossa twiitin hinnalla voi lahjoittaa kaverille 5 dollarin kahvilahjan kahvilaan. Kuinka huikea idea! Veikkaan että näemme piakkoin pikaruokaloiden ja muiden kahvilaketjujen vastaukset kilpailuun. Mitenköhän kauan kestää että vastaava idea saadaan Suomeen asti?

Käyttökohteita voi keksiä aika nopeasti sen verran monta, että olisi outoa jos tätä ei hyödynnettäisi Suomessa lähiaikoina. Vai oletteko jo törmänneet vastaavaan jossain?

Juho Nevalainen on digitalisaation asiantuntija. Juho työskentelee projektipäällikkönä sekä fasilitaattorina Sofigatella IT:n ja liiketoiminnan kehitysprojekteissa.
Katso kaikki tekemäni tabulatuurit ja soinnutukset