5 ehdotusta messujen modernisointiin digitaalisuuden avulla

Kävin katsastamassa Helsingin DigiExpon viikonloppuna. Odotuksena oli nähdä uusimpia laitteita, palveluita ja muuta huikeaa digimaailmasta. Lopputuloksena oli kuitenkin pari uutta tablettia, viimeisimmät konsolipelit ja parin kameravalmistajan uutuusmallit - ei vakuuttanut.

Paljon suurempi järkytys oli kuitenkin tajuta, miten vanhanaikainen konsepti (suomalaiset) messut on. Erityisesti digimessuilta olisin odottanut jotain innovatiivisempaa kuin ne samat paperiset arvontalipukkeet ja maistiaiskioskit kuin kaikilla muillakin messuilla. Ei digitaalisuutta näköpiirissä.

Onko messu-konsepti itse asiassa jäänyt täysin kehityksestä - messuilla on ainakin viimeiset 20 vuotta ollut näytteilleasettajien ständit, esittelyitä, kokeiluita ja maistaisia sekä aikataulutettua ohjelmaa esiintymislavalla. Eikö voitaisi vihdoin keksiä jotain uutta esimerkiksi mobiililaitteiden tai sosiaalisen median hyödyntämisen avulla?

No mitä se uusi voisi olla? Tässä alkuun viisi ehdotusta, jotka tekisivät messuista kiinnostavammat.


1) Paperiset arvontalomakkeet voisi korvata QR-tägeillä, jolloin asiakaaan ei tarvitsisi ranne kipeänä rustata nimeään ties kuinka moneen kertaan - kaikilla ständeillä kun joutuu kuitenkin täyttämään jonkun lipukkeen. Riittäisi että skannaisi puhelimellaan koodin ja yhteystiedot olisi valmiiksi täytetty puhelimen selaimessa. Aikaa osallistumiseen kuluisi noin 10 sekuntia eikä järjestäjänkään tarvitsisi syöttää paperilappusten tietoja uudestaan tietokantoihin - ja arvailla samalla ihmisten käsialaa.

2) Miksei jokainen messuständi voisi olla vaikka oma kohteensa Foursquaressa, jolloin kävijät voisivat tehdä check-inejä eri paikkoihin ja lopussa nähtäisiin, kuka on kiertänyt eri ständejä aktiivisimmin? Voisiko tästä kehittää jonkinlaisen reaaliaikaisen seurannan? Aktiivisimmat voitaisiin sittemmin palkita. Samalla saataisiin Foursquaren tarjoukset messukäyttöön.

Tai voisiko check-in olla kytketty QR-koodeihin siten, että check-inin voisi tehdä vasta kun näytteilleasettaja on saanut mainostaa tuotettaan hetken? Näytteilleasettajat saisivat enemmän liidejä ja messut enemmän näkyvyyttä sosiaalisessa mediassa.

3) Voisiko messuhallissa olla vaikka yksi iso seinä, jonne heijastettaisiin messujen omalla hashtagilla varustetut twiitit? Esimerkiksi DigiExposta twiitattiin kyllä ahkerasti, mutta Twitter tai sosiaalinen media ei näkynyt messuilla mitenkään. Voitaisiinko suosituin tai vaikka re-twiitatuin twiitti palkita?

4) Miksei älypuhelimien kameravarustusta hyödynnetä mitenkään? Voitaisiinko messuvieraiden ottamat kuvat näyttää reaaliaikaisesti seinällä vaikka Instagramin kautta?

5) Voisiko mobiililaitteiden avulla äänestää parhaan messuständin? Ehkä valinta voisi olla messujen mobiilisivuilla tai sitten äänestyksen voisi niin ikään toteuttaa QR-koodeille. Asiakkaat eivät varmaankaan muista eri ständejä enää kotona, joten äänestys pitäisi saada näin ollen suoritettua paikan päällä helposti.

Jo näillä toimilla messujen konseptissa saataisiin hyödynnettyä nykytekniikkaa tehokkaammin, messuvieraiden vaivaa säästyisi sekä messuilla virailusta tulisi huomattavasti kiinnostavampaa.

Vai mitä mieltä olette?

-----------------------------------
Aiheeseen liittyen:
Tuotearvosteluita voisi järkeistää verkossa sosiaalisen median avulla
Maksu twiitillä, kiitos
Crowdsourcing tehostaisi pysäköinninvalvontaa
Goodreads hyödyttäisi kotimaista kirja-alaa
Shazam mullistaa mainonnan
Vaatekauppa 2.0 - Miten vaateliikkeet voisivat hyödyntää verkon mahdollisuuksia

Juho Nevalainen on digitalisaation asiantuntija. Juho työskentelee projektipäällikkönä sekä fasilitaattorina Sofigatella IT:n ja liiketoiminnan kehitysprojekteissa.

6 kommenttia :

 1. Huikeita ideoita - juuri keskustelin eilen 70-vuotiaan isäni kanssa samasta aiheesta, kun jopa hän oli tuskastunut kyseisten messujen epädigitaalisuuteen.

  Itselleni tuli Habitaressa mieleen myös mahdollisuus etsiä reitti tietylle osastolle mobiililaitteiden avulla. Nykyäänhän homma toimii niin, että etsit hillittömästä hallista yksittäisen näytteilleasettajakartan (tai jos olet fiksu, olet tuhlannut luonnonvaroja ja ottanut mukaasi portilta paperisen kartan), ja sen jälkeen lähdet metsästämään oikeaa käytävää ja osastoa, joka on merkitty muurahaisen kokoisin kirjaimin jonnekin silmien tason yläpuolelle. Kun tällainen suhteellisen suunnistuskykyinen ihminenkin tuppaa joskus Messarissa eksymään, niin monetkohan kaupat/liidit menevät sivu suun näytteilleasettajilta, kun vähän heikkonäköisemmät/-kuntoisemmat luovuttavat jo puolimatkassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista!

   Tuo "sisätilanavigaatio" kävi itselläkin mielessä - sehän olisi toimiessaan ihan ehdoton! Toteuttaminen vaatisi varmaankin toimivan appsin joltain ulkopuoliselta taholta - vaikea kuvitella että esim. Suomen Messut lähtisi sellaista itse kehittämään.

   Reittiopastus olisi hieno lisä mutta melkein jo pelkkä karttakin auttaisi paljon.

   Poista
 2. Varsinaisesti mikään ideahan ei ollut sellainen, jonka otsikko antoi ymmärtää. Varsinaisesti messut ei noilla muutamilla tweakkauksilla modernisoidu. Ja QR koodin käytöllä myös minimoidaan se aika per ständi, kun käsittääkseni tarkoitus on maksimoida se kävijän viettämä aika ko. osastolla.

  Tweettien yms. julkaisu/näyttäminen messujen seinällä reaaliajassa mahdollistaisi ikävät lieveilmiöt, varsinkin teinien täyttämillä messuilla.

  Suurin ongelma noissa messuhommissa lienee se, että näytteilleasettajien panostukset ovat jo nyt kovat, mutta sillä panostuksella saadaan todella laihanlaiset sisällöt aikaiseksi (lue: hinnoittelumallit ovat kovinkin raskaat messujen puolesta). Kehitys lähtee näytteilleasettajista, heidän personoinnistan, mutta kun raha menee pinta-alaan eikä sisältöön, niin lopputulos on se mikä se nyt on.


  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyviä pointteja!

   Toki katson tilannetta asiakkaan - eli kuluttajan - näkökulmasta. Ja siitä näkökulmasta messujen olisi mahdollisuus olla huomattavasti kiinnostavampi vapaa-ajanviettokohde - varsinkin jos siitä vielä maksaa erikseen. Tähän kuuluu nykypäivänä olennaisena osana erilaiset mobiili- ja someratkaisut.

   Kaikenlaisen sisällön julkistamisessa modernointi on toki olennainen osa - se pitäisi toki tässäkin miettiä erikseen.

   Mitä tulee ständeillä vietettyyn aikaan niin sosiaalisen median ja muun nykytekniikan avustuksella kuluttaja nimenomaan saadaan pysymään kauemmin paikallaan. Jos tällä hetkellä arvontalipukkeen täyttäminen on kuluttajalle ainoa syy tulla ständille, näytteilleasettajan on syytä miettiä ständin kiinnostavuutta ylipäätään.

   On toki ymmärrettävää että näytteilleasettajat vastustavat tällaista, sillä hyvin äkkiä kävisi niin että edelläkävijät erottuvat muista entistä selkeämmin.

   Poista
  2. Sosiaalisen median hetkellisyys, hektisyys, sekä mahdollisuus viedä asia pois itse asian luota, ovat sinänsä vähän väärät kriteerit messuilla näytteilleasettajan osalta.

   Silloin herää kysymys, miksei siirtäisi messuja verkkoon?

   Poista
 3. Tähän on nyt pakko pistää tämä, kun tuota QR-koodia ehdotit ratkaisuksi: http://picturesofpeoplescanningqrcodes.tumblr.com/ , parempiakin ratkaisuja on jo olemassa ja niitä varmaan alkaa hiljalleen näkymäänkin.

  VastaaPoista