5 ehdotusta messujen modernisointiin digitaalisuuden avulla

Kävin katsastamassa Helsingin DigiExpon viikonloppuna. Odotuksena oli nähdä uusimpia laitteita, palveluita ja muuta huikeaa digimaailmasta. Lopputuloksena oli kuitenkin pari uutta tablettia, viimeisimmät konsolipelit ja parin kameravalmistajan uutuusmallit - ei vakuuttanut.

Paljon suurempi järkytys oli kuitenkin tajuta, miten vanhanaikainen konsepti (suomalaiset) messut on. Erityisesti digimessuilta olisin odottanut jotain innovatiivisempaa kuin ne samat paperiset arvontalipukkeet ja maistiaiskioskit kuin kaikilla muillakin messuilla. Ei digitaalisuutta näköpiirissä.

Onko messu-konsepti itse asiassa jäänyt täysin kehityksestä - messuilla on ainakin viimeiset 20 vuotta ollut näytteilleasettajien ständit, esittelyitä, kokeiluita ja maistaisia sekä aikataulutettua ohjelmaa esiintymislavalla. Eikö voitaisi vihdoin keksiä jotain uutta esimerkiksi mobiililaitteiden tai sosiaalisen median hyödyntämisen avulla?

No mitä se uusi voisi olla? Tässä alkuun viisi ehdotusta, jotka tekisivät messuista kiinnostavammat.


1) Paperiset arvontalomakkeet voisi korvata QR-tägeillä, jolloin asiakaaan ei tarvitsisi ranne kipeänä rustata nimeään ties kuinka moneen kertaan - kaikilla ständeillä kun joutuu kuitenkin täyttämään jonkun lipukkeen. Riittäisi että skannaisi puhelimellaan koodin ja yhteystiedot olisi valmiiksi täytetty puhelimen selaimessa. Aikaa osallistumiseen kuluisi noin 10 sekuntia eikä järjestäjänkään tarvitsisi syöttää paperilappusten tietoja uudestaan tietokantoihin - ja arvailla samalla ihmisten käsialaa.

2) Miksei jokainen messuständi voisi olla vaikka oma kohteensa Foursquaressa, jolloin kävijät voisivat tehdä check-inejä eri paikkoihin ja lopussa nähtäisiin, kuka on kiertänyt eri ständejä aktiivisimmin? Voisiko tästä kehittää jonkinlaisen reaaliaikaisen seurannan? Aktiivisimmat voitaisiin sittemmin palkita. Samalla saataisiin Foursquaren tarjoukset messukäyttöön.

Tai voisiko check-in olla kytketty QR-koodeihin siten, että check-inin voisi tehdä vasta kun näytteilleasettaja on saanut mainostaa tuotettaan hetken? Näytteilleasettajat saisivat enemmän liidejä ja messut enemmän näkyvyyttä sosiaalisessa mediassa.

3) Voisiko messuhallissa olla vaikka yksi iso seinä, jonne heijastettaisiin messujen omalla hashtagilla varustetut twiitit? Esimerkiksi DigiExposta twiitattiin kyllä ahkerasti, mutta Twitter tai sosiaalinen media ei näkynyt messuilla mitenkään. Voitaisiinko suosituin tai vaikka re-twiitatuin twiitti palkita?

4) Miksei älypuhelimien kameravarustusta hyödynnetä mitenkään? Voitaisiinko messuvieraiden ottamat kuvat näyttää reaaliaikaisesti seinällä vaikka Instagramin kautta?

5) Voisiko mobiililaitteiden avulla äänestää parhaan messuständin? Ehkä valinta voisi olla messujen mobiilisivuilla tai sitten äänestyksen voisi niin ikään toteuttaa QR-koodeille. Asiakkaat eivät varmaankaan muista eri ständejä enää kotona, joten äänestys pitäisi saada näin ollen suoritettua paikan päällä helposti.

Jo näillä toimilla messujen konseptissa saataisiin hyödynnettyä nykytekniikkaa tehokkaammin, messuvieraiden vaivaa säästyisi sekä messuilla virailusta tulisi huomattavasti kiinnostavampaa.

Vai mitä mieltä olette?

-----------------------------------
Aiheeseen liittyen:
Tuotearvosteluita voisi järkeistää verkossa sosiaalisen median avulla
Maksu twiitillä, kiitos
Crowdsourcing tehostaisi pysäköinninvalvontaa
Goodreads hyödyttäisi kotimaista kirja-alaa
Shazam mullistaa mainonnan
Vaatekauppa 2.0 - Miten vaateliikkeet voisivat hyödyntää verkon mahdollisuuksia

Juho Nevalainen on digitalisaation asiantuntija. Juho työskentelee projektipäällikkönä sekä fasilitaattorina Sofigatella IT:n ja liiketoiminnan kehitysprojekteissa.
Katso kaikki tekemäni tabulatuurit ja soinnutukset