Huonojen uutisten maa?

Suomella on menossa neljäs perättäinen taantumavuosi ja maa hukkuu yt-neuvotteluihin. Valtiovalta yrittää pääministerin johdolla keksiä yhä masentavampia termejä talouden tilanteesta, jotta "viesti menisi perille". Media uutisoi talouden huonot uutiset orjallisesti ja jättää valonpilkahdukset pimentoon ylläpitäen samalla maanlaajuista apatiaa.

Oheinen graafi Googlen hakumääristä yt-neuvotteluiden osalta kertoo että suunta on jälleen ylöspäin kesän jäljiltä mutta vuoden 2009 lukemista ollaan vajottu täysin pohjamutiin. Jotain hyvää yt-puolellakin.

Samaan aikaan toisaalla; kasvuhakuiset yritykset avaavat uusia toimipisteitä ja palkkaavat työntekijöitä ja mikäli kiireeltään ehtivät, päivittelevät pätevien työnhakijoiden pulaa.

Erona näissä edellä mainituissa tilanteissa on yksi asia; toinen saa mediassa huomiota, toinen ei. Lehdet pullistelevat aukeama toisensa perään irtisanomis(uh)illa ja suurilla numeroilla sekä kertovat sydämiä riipaisevia tarinoita juuri hankituista omakotitaloista. Kasvu-uutiset mainitaan marginaalissa huomaamattomasti.

Herääkin kysymys miten paljon Suomen apatiasta on oikeasti median aikaan saamaa? Miten maan yleinen mentaliteetti muuttuisi jos lehtien pääuutisia olisivatkin yritykset, jotka ilmoittavat palkkaavansa vaikka heti kymmeniä uusia työntekijöitä ja yt-neuvottelut mainittaisiin marginaalissa. Tokihan huonotkin uutiset on kerrottava.

Ohessa muutama nopeasti Twitteristä etsitty esimerkki yrityksistä, jotka hakevat kerralla yli kymmentä työntekijää.

eCraft: 15 työntekijää haussa kerralla
Buorre ja Seidat: 12 työntekijää haussa kerralla

Sofigate: 60 työntekijää haussa kerralla

Lehdet tietysti kirjoittavat sitä minkä kuvittelevat menevän kaupaksi (tosin Sanoman viimeisimmän tulosjulkistuksen jälkeen tämän voi varmasti kyseenalaistaa..) ja ilmeisesti suomalainen tykkää lukea yt-märehtimisestä - ja vielä maksaa siitä. Mutta päivästä toiseen jatkuva huonojen uutisten aivopesu ei voi olla vaikuttamatta yleiseen ilmapiiriin.

Voisivatko lehtitalot ja tv-uutistuotannot aloittaa yhteisen (vaikka kuukauden kestävän) kampanjan, jossa nostetaan esiin hyvät uutiset Suomen taloudesta ja tuetaan menestyviä yrityksiä?

Ei varmaan olisi liikaa pyydetty. J
Juho Nevalainen on digitalisaation johtamisen ja asiakaskokemuksen kehittämisen asiantuntija. Juho työskentelee projektipäällikkönä sekä fasilitaattorina Sofigatella IT:n ja liiketoiminnan kehitysprojekteissa.
Katso kaikki tekemäni tabulatuurit ja soinnutukset